"София филм фест на брега" тази вечер в Бургас

  • 01 октомври 2020, 17:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 07b518502a8b2585b01941784c38759a

По традиция под звуците на духовия оркестър на Бургас зрителите ще влязат в салона на ДТ "Адриана Будевска" в 19 часа, когато с официална церемония и прожекция на филма "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов започва 9-дневният филмов маратон.

Филмът на режисьорското дуо Грозева - Вълчанов разказва историята за баща и син, които ден след погребението на майката Валентина откриват, че тя настойчиво се мъчи да се свърже със съседката по мобилния. Податлив на езотерични вярвания, бащата Васил (Иван Савов) потегля към известен екстрасенс, който да му помогне да се свърже с аурата на жена си. Синът му Павел (Иван Бърнев) пък се вижда принуден да последва лабилния си татко, за да го пази от самия него си. Конфликтът между художника дисидент баща и отстъпчивия и мекушав син се разгръща на няколко пласта в този интимен прочит на абсурдите на съвременния живот, очертавайки обществени и личностни разриви, трупани с десетилетия. Сред наградите на "Бащата" са "Кристален глобус" за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари през 2019 г. и Голямата награда "Златна роза" за най-добър филм и награда за най-добър сценарий на фестивала във Варна същата година.

18 пълнометражни и 13 късометражни филма се състезават за наградите тази година, които ще бъдат обявени на официалното закриване на фестивала на 9 октомври.

9-членното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Диана Саватева, д-р Лорис Мануелян, Борислав Чакринов, Александра Ингилизова, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева и Слави Георгиев ще присъди Голямата награда на община Бургас "Сребриста чайка" за най-добър пълнометражен филм и Наградата на Зонта клуб Бургас - парична премия на стойност 1000 лв. за най-добър късометражен филм.

Втората статуетка "Сребриста чайка", дело на художника Никола Станчев, ще получи филмът с най-висока обща оценка на публиката, която гласува по шестобалната система след всяка прожекция. Всеки един от зрителите, участвал най-често в гласуването, ще има възможност да спечели кошница със сладки изкушения от фирма "Деметра" или уикенд с новото Пежо 2008 с иновативен 3D дисплей.

Младежкото 9-членно жури, което бе сформирано от участниците във втория Киноклас, проведен тази година в рамките на "София филм фест на брега", ще гледа и оценява късометражните филми. Фаворитът ще получи Наградата на областния управител - златен плакет и грамота.

Гости на фестивала ще бъдат режисьорите Анри Кулев, Иван Черкелов и Светла Цоцоркова, операторът Светла Ганева и сценаристът Светослав Овчаров. Проф. Георги Дюлгеров, освен в качеството си на художествен ръководител на фестивала, ще излезе на сцената и като режисьор на един от филмите в програмата и ще представи реставрираното копие на "Мера споредъ мера" - 1 част, със субтитри на литературен български език.

Фестивалът ще бъде закрит на 9 октомври в 20 часа с филма "Сестра" на Светла Цоцоркова.

Билети за фестивала могат да се купят от касата на театъра в центъра на града или непосредствено преди всяка прожекция в салона на театъра. Цената на единичен билет е 8 лв, а учащи и пенсионери ще получат намаление. Ще се продават и карти от 10 и 20 билета, които струват съответно 60 и 100 лв.

 Снимка: общината