„София Филм Фест“ ще зарадва киноманите във Велико Търново

  • 15 октомври 2020, 19:31
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium poster vt 70x100 2020

Популярният фестивал „София Филм Фест“ гостува във Велико Търново за девета поредна година. От петък до неделя киноманите в старопрестолния град ще могат да се насладят на специална селекция от филми, носители на престижни международни награди за 2019 година. Прожекциите ще са в трите дни от 18,00 и 20,00 ч. в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Организаторите са избрали големия салон заради силния интерес към филмовите заглавия и действащите противоепидемични изисквания за 50% максимална заетост на помещение на закрито. Дори при тези условия, всяка прожекция ще е достъпна за около 300 зрители.

Цената на единичния вход за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв. За повече от 2 филма единичната цена става 3 лева.

„София Филм Фест“ във Велико Търново ще стартира с едно от най-новите български заглавия „БАЩАТА“. Това е третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 „БАЩАТА“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Продукцията триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“, спечели и голямата награда на фестивала в Тирана.

В програмата е включен и филмът „Паразит“ на корейския режисьор Понг Чун-Хо, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди „Оскар“.

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ е друго от заглавията в афиша на фестивала. Филмът на Теона Митевска е носител на награда „Лукс на Европейския парламент за 2019 година. „Предателят“ на Марко Белокио е сред акцентите в съботната вечер – продукцията е с номинации за „Златна палма“ в Кан.

Зрителите ще могат да гледат на голям екран и един от най-успешните филми на 2019 година – разказът на Тамара Котевска и Любомир Стефанов „Медена земя“. Това е единственият документален филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

Финалът на програмата за 2020 година е драматичната комедия на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“.

Деветото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира с подкрепата на Община Велико Търново и веригата киносалони „Europa Cinemas”.

 

Започна националният конкурс "Кмет на годината" 2020. Гласувайте на kmetnagodinata.bg до 29 октомври!