София избра: Ремонт на училищни тоалетни

  • 09 декември 2020, 13:48
  • Mini 144906192 1889561991205666 4014667881511453162 n Автор Мария Димитрова
Medium  aiv2505

Столичани решиха: "София избира Децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни да е победителят в конкурса "София избира". Проектът е под №38 и за него са гласували 5640 човека. Това съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов по време на представянето на крайните резултати от пилотното издание на конкурса.

Бюджетът на проекта е 1,5 млн. лв. - колкото е и бюджетът на "София избира" за 2021 година. Негови автори са младите архитекти Ивелина Иванова и Деница Шилигарска.

Общо 23452 са жителите на София дали своя глас в "София избира".

Общо 6 са проектите (от всички 39 финалисти), които са се отличили с много висок вот над 1000 гласували граждани. На второ място е №31 "Улици за всички" - промяна на организацията на движение по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фр. Нансен", ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Витоша". Трета позиция заема предложението под №1 - за "Скейтпарк в Северен парк". Следват №​2, №34 и №23 - "Изгледна площадка и кът за отдих на Копитото", "Реновиране и частично обновяване на оборудването на сградата на Народно читалище "Васил Левски 1928" в район "Подуяне" и "Да изчистим града от найлони и пластмаса с поставяне на специални автомати за връщането им, при което ще се получава билет за градския транспорт (пилотно поставяне в район "Красно село")".

По думите на зам.-кметът на СО Тодор Чобанов като ясен приоритет се очертава образованието и транспорта. Той отбеляза, че 12 училища са с основен ремонт, което означава, че всички тоалетни ще бъдат обновени.

"Над 40% (без да говорим за новото строителство) от училищните тоалетни са били ремонтирани в някаква степен и с тези пари ще можем да реновираме, така че да отговорим на очакванията на родителите", каза зам.-кметът.

На въпроса трябва ли детските градини и ясли да отворят в понеделник Чобанов отговори, че все още рискът в София е прекалено голям за тази стъпка. "Вземе ли се на национално ниво решение за възможност за отваряне ще съберем Столичния щаб и ще изслушаме различните гледни точки. Моето лично мнение е, че рискът в София е твърде голям и все още сме далеч от тази норма, която здравните специалисти дават като основа за разхлабване на мерките", посочи той.

Снимки: Александра Иванова/Kmeta.bg


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!