София на 89-о място сред умните градове в света

  • 17 септември 2020, 19:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 86999416 2897317890332180 8045963579368669184 o

София запазва през 2020 г. 89-ото си място в глобалната класация на умните градове на Института за развитие на управлението (Institute for Management Development - IMD). Това е второто издание на доклада, като българската столица остава на заеманото и м.г. място сред 109 града по света.

Сингапур, Хелзинки и Цюрих са Топ 3 интелигентни градове в годината, в която много европейски градове попадат в класацията. Индексът на умните градове класира населените места въз основа на икономически и технологични данни, както и възприятията на гражданите им за това колко „умни“ са градовете им.

Институтът за развитие на мениджмънта (IMD), в сътрудничество със Сингапурския университет за технологии и дизайн (SUTD), публикува индекса си за 2020 г. с ключови констатации за ролята на технологиите в ерата на COVID-19.

Стотици граждани от 109-те града са анкетирани през април и май 2020 г. относно технологичното развитие на техния град в пет ключови области: здраве и безопасност, мобилност, дейности, възможности и управление.

В тазгодишната класация е отразено, че градовете имат все по-различни подходи към технологиите, тъй като управлението на пандемията става все по-важно в местната политика.

„Умен град” е относително понятие, подчертават създателите на индекса. "Различните градове използват технологии за различни неща. Това може да попречи на трафика, в случая на Париж, или да подобри участието на гражданите чрез предлагане на безплатен WIFI в Рамала", казва проф. Артуро Брис от IMD.

Чикаго има амбициозен технологичен план, основан на хиперсвързаност; Абу Даби има екологичен проект, а Бирмингам е един от градовете във Великобритания, класирани най-добре за мобилност.

Ето защо има огромни разлики в интелигентността на градовете в една и съща държава. Те се различават по отношение на своите икономики, нива на неравенство (напр. достъп до здравеопазване) и политики.

„Страните вече не са икономически единици“, казва Брис. Кметовете и местните власти все повече имат силата да подобрят благосъстоянието на гражданите чрез внедряване на технологии.

В контекста на тази класация, "интелигентен град" е градска среда, която прилага технологии, за да увеличи ползите и да намали недостатъците на урбанизацията за своите граждани. Класацията е първата по рода си, тъй като измерва възприятието на гражданите по отношение на въздействието на технологиите върху качеството им на живот.

Други класации, които измерват „интелигентността“ на градовете, обикновено се ръководят от специфична индустрия и се фокусират върху видове технологии.