София въвежда пилотно училищни автобуси

  • 09 декември 2020, 13:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 640 5585b75ebb4bb7e66cc77ea9550493b9

От 2021 г. в рамките на два поредни месеца, родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас в 18 СУ “Уилям Гладстон” и 32 СУ “Свети Климент Охридски” ще могат да се възползват от новата пилотна услуга на Столична община за училищни автобуси, които ще функционират като част от мрежата на градския транспорт.

Тестовите автобуси ще обслужват две от най-големите училища в централната част на града, където ежедневно се наблюдава струпване на автомобили. Така ще бъде намален трафикът в района на двете училища, като се ограничат кратките пътувания с кола, които родителите предприемат всяка сутрин, за да оставят децата си. Това ще доведе и до намаляване на задръстванията, които се получават в периметъра на училищата, а и като цяло в центъра на града.

Предложението за пилотни училищни автобуси е разработено от проект “Зелена София”. Екипът се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища. На базата на адресите на децата от 1ви до 4ти клас и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS), “Зелена София” разработват 9 маршрута, като всеки от тях обслужва 2 училища. За тестовият период бяха избрани финално 2 от тях.

Проектираните маршрути са прецизирани и се реализират от направление “Транспорт и градска мобилност”, начело със зам. кмета Кристиан Кръстев и ОП “Столичен автотранспорт”, съвместно с “Център за градска мобилност”, и имат фиксирано трасе, което използва спирки на градския транспорт. На базата на предварително допитване до родителите, има заявен интерес от близо 70 деца. 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!