Спасиха 4 деца и 4 възрастни от придошла река

  • 20 август 2018, 13:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0 %d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f

Пожарникари спасиха от остров край р. Арда осем души, сред които и четири деца. Те се оказали в капана на придошлите води на реката след изпускане на яз. „Студен кладенец”, съобщи bTV.

Драмата се разиграла в неделния ден. По обяд вчера две семейства с децата си отишли на пикник на остров на Арда до село Бориславци. При изпускането на язовира нивото на реката рязко се вдигнало с близо метър, а течението било направо смъртоносно.

Димитър Михайлов потърсил помощ на спешния телефон. Останалите в компанията били немски граждани, които от три години живеят в Ивайловград и за първи път са на този остров.

„Когато  водата започна да се покачва много се изплаших, заради децата. Нямаше никого наоколо, започнах да си представям най-лошото”, разказа Гутрун Михайлов.

Пожарникарите реагирали светкавично и с лодка спасили семействата. 

Островите по Арда са често посещавани през лятото от туристи. При изпускане на язовира се включва сигнално-оповестителната система и предупреждава за опасност, но на острова сирената не се чува.

Според пожарникарите е добре да се сложи табела, която да казва, че това място не е толкова безопасно.

Липсата на оборудване за пожарникарите също е проблем. И при двете спасителни операции през този месец, те са използвали личната лодка на шефа на пожарната, за да измъкнат хората от водата.

Снимка: Дарик радио