Спасиха щрауса Иван от удавяне

  • 09 август 2017, 14:47
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium p8060223

Седемгодишният щраус Иван оцеля след падане в микроязовир край с. Момино село, община Раковски, и заживя в старозагорският зоопарк. 

Птицата живеела в оградено място в имот на местен земеделец. При буря, заграждението, в което живеел щраусът, било разрушено. Озовала се на свобода, подплашена от мълниите и бурята, силно дезориентирана, птицата попаднала в близкия водоем. Наложила се спасителна операция за извеждането му оттам.

„Щраусът е престоял близо 24 часа в студените води и въпреки жегите беше с хипотермия”, разказа директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов, който провежда спасителната акция заедно със собственика на екзотичната птица. Земеделецът Рангел Матански решил да дари Иван на старозагорския зоопарк през септември, но разигралите се събития го принудили да стори това по-рано. Никой от местните не посмял да помогне на близо 100-килограмовата птицата, затова се наложило да дойде екип от Стара Загора.

„Щраусът се чувства отлично сред останалите обитатели на зоопарка”, твърди д-р Михайлов. След като се адаптира към условията, ще бъде направен опит да сподели клетката на другия мъжки щраус- 14-годишният Питър.

В старозагорската зоологическа градина в момента живеят над 400 животни. Тя е една от най-красивите в страната, разположена в естствена среда, в живописна местност на старозагорския парк „ Аязмото“.

Снимки: Община Стара Загора