Спасихме Кубрат от водна блокада с достойнство

  • 15 декември 2018, 13:55
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium %d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b8%d0%bd %d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%b8

Алкин Осман Неби е роден на 22 януари 1969 г. в Кубрат. Полувисше образование получава в Медицински университет – Плевен, специалност “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”. Има 25 години професионален опит като рехабилитатор в “Многопрофилна болница за активно лечение” ЕООД, Кубрат. От 2 март 2017 г. е кмет на община Кубрат.

- Г-н Неби, община Кубрат подписа споразумение с Енерго-Про за гарантиране на дълга от 3 млн. лева на местното ВиК дружество. Така избегнахте опасността градът и 17 села да останат без вода. Как се чувствате след дните на напрегнати преговори с компанията доставчик на ток?

- Чувставам се облекчен. Хората, които от рано сутринта в сряда излязоха пред общината, разтревожени, че домовете им ще останат без вода, сега ликуват.  Аз също се радвам, но това облекчение е временно. Трудните задачи тепърва предстоят. Трябваше да излезем с достойнство от тази криза. Гражданите нямат вина за натрупаните дългове. Те са плащали своите сметки съвество и нямаме право да ги лишаваме от водоснабдяване. Затова и взехме едно тежко решение.

- Как местният бюджет ще се справи с дългове от милиони? Кубрат не е нито голяма, нито много богата община.

- Ще търсим дългосрочен заем, който да гарантира дълга към електроразпределителното дружество. В момента обсъждаме възможностите, които има общината, за да си набави нужния финансов ресурс.

- Какви мнения застъпиха общинските съветници по време на обсъждането на проблема. Имахте ли тяхната подкрепа?

- Общинският съвет беше много добронамерен. На извънредната сесия присъстваха 19 от всичките 21 съветници. Гласуваха единодушно общината да поеме дълга и така да спасим Кубрат от водна блокада. Проблемът с неплатените сметки за ток на общинското ВиК дружество не е единственият спор с доставчици на услуги в общината. Претенции за неустойка от 1.2 млн. лева към кметството е предявила и сметосъбираща фирма, договорът, с която е прекъснат едностранно. По този въпрос върви съдебен процес. Има осъдителна присъда срещу общината, но ние я обжалваме. Предстои делото да се гледа от следващата инстанция и на този етап не е ясно какъв ще е резултатът.  

- Има ли опасност от запори върху общинско имущество или върху сметки на кметството?

- В момента няма запори. Но, както казах, в началото облекчението, което изпитах, е само временно усещане, трудното тепърва предстои.

- Вие сте на този пост едва от миналата година, но спорните управленски решения, които са предизвикали кризите, за които говорим сега, са взети от някого. Ще се търси ли отговорност?

- Да, ще търсим отговорност на хората, които с действията си са допринесли да се натрупат такива задължения. Специално създадена за това комисия ще проверява как се е работило, защо не са извършвани навреме плащанията, как са се харчили приходите.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!