Спасители на крак заради петима бедстващи македонски младежи в Пирин

  • 13 януари 2019, 20:04
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%a1%d0%ba%d0%b8 %d0%bd%d0%b0%d0%b4 %d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be

Петима македонски младежи бедстват в Демянишките улеи под връх Тодорка в Пирин планина. Любителите на екстремните спускания сами подали сигнал до Планинската спасителна служба в Банско към 18,00 часа днес. „Казаха, че са забелязали и диви животни, страх ги е, тъй като вече е тъмно. Добрата новина е, че ги локализирахме, ако всичко е наред, скоро ще сме при тях”, споделиха планински спасители, които участват в спасителната акция. Десетина души са се отзовали на зова за помощ на македонските младежи, те се придвижват към Демянишките улеи с моторни шейни.

Не става въпрос за паднала лавина, уточниха от ПСС-Банско.

Опасността от падането на снежни маси в Пирин обаче продължава да бъде много висока. Планинските спасители съветват да не се предприемат излети във високите части на планините над горския пояс.

Не бива да се излиза от територията на ски зоната.

В петък двама души, на 32 и 34 години, загинаха, след като бяха затрупани от свлякла се огромна снежна маса в Пирин планина, под връх Тодорка. Двамата сноубордисти сами предизвикали лавината, след като се спускали екстремно в гората.

Други шестима скиори, младежи от Сърбия, бяха спасени, след като потърсиха помощ от Планинската спасителна служба в Банско в същия ден. Те закъсали в дълбокия сняг в района на хижа „Демяница”. Открити бяха невредими от планинските спасители и транспортирани в Банско.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!