Спасителят няма за цел да нарушава спокойствието на плажуващите

  • 05 юли 2019, 13:13
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%9a%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd %d0%a5%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b21

Константин Христов е на 31 години от Бургас и вече 14 години работи като спасител. Завършил е спортното училище в града с профил плуване. Бил е професионален състезател до 18-годишната си възраст, а в момента е треньор по плуване в клуб „Метропол” – Бургас. Междувременно работи и като спасител на централния плаж в Бургас. Разговаряме с него за предизвикателствата в професията на спасителя.

- Г-н Христов, от колко години сте спасител и какви качества трябва да притежава човек, за да упражнява тази професия?

- Спасител съм от 17-годишна възраст, вече 14 години. Спасителят трябва да притежава редица качества, за да е добър в професията си – отговорност и човечност, смелост и хладнокръвие в критични ситуации.

- Какви са най-сериозните трудности, които срещате в работата си - често ли се сблъсквате с плажуващи, които не спазват предупрежденията?

- Да, често се случва хора да не спазват правилата на плажа, както и инструкциите на спасителите. Понякога плажуващите влизат в конфронтации с нас и поради липсата на правомощия на моменти сме безсилни пред човешкото дерибействане.

- Кои плажуващи са по-недисциплинирани - чужденците или българите?

- Няма преобладаваща група плажуващи, от гледна точка на национална принадлежност, относно спазване правилата на плажа. Има хора, които се съобразяват с препоръките, и такива, които влизат в конфликти.

- Кои са най-честите причини за инциденти на плажа? 

- Често се случва родители да изгубят децата си, заради това, че са се разсеяли, например, и делегират своите отговорности на спасителите.

- Има ли случай, който няма да забравите?

- Имах случай с човек с доста наднормено тегло, който беше влязъл доста навътре при червен флаг и не можеше да излезе. Отне ми около 1 час да го извадя от морето.

- Какви препоръки бихте дали Вие като спасител? Кога морето е най-опасно и за какво трябва да следим?

- Моите препоръки са да се избягват необезопасени плажове, да се следи флаговата сигнализация и да се следват указанията на спасителите. Хората грешно смятат, че спасителят е там, за да им нарушава спокойствието. И най-важно е всеки родител да си гледа децата персонално.

- Как да реагираме, ако попаднем в "мъртво вълнение"?

- При мъртво вълнение изпадналият в беда трябва са запази хладнокръвие и да маха за помощ, за да привлече вниманието на спасителя. Ако е сам, трябва да плува косо на течението към брега.

- От началото на сезона имало ли е инциденти на плажа, който охранявате?

- Не, за щастие.

- Много Ваши колеги - професионални спасители, избират да практикуват професията си зад граница, заради по-доброто заплащане. Кое Ви накара да изберете Бургас и родното море?

- Бургас е моето родно място. Тук е и моето семейство, а и спасителството за мен е призвание и моя детска мечта.