Спасяваме чихуахуа от Норвегия след апел на Жан-Клод Ван Дам

  • 18 октомври 2020, 10:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 800px jean claude van damme june 2  2007

Малкото чихуахуа, продадено от българи на норвежци, ще бъде спасено след апела на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Това предаде Dariknews, след като огласиха обръщението на екшън героя, притекъл се на помощ на животното, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия във вторник.

Последва светкавична реакция на земеделския министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ, завършила с щастлива развръзка - кученцето ще бъде спасено. БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина, каквито са правилата. По информация на Явор Гечев от "Четири лапи" става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип.

"Лекарят е поставил ваксина срещу бяс с изтекъл срок на годност - по документи е поставил ваксината 10 дни преди да издаде паспорта. Той слага ваксина на 10 август, тя изтича по срок на годност след 2 дни, а след 10 дни е издаден самият паспорт. Издал е паспорт, но паспортът явно е фалшив. Точно за 5 лева кокошкарска история, а кученцето е продадено за над 2000 лева", коментира Явор Гечев, с когото са се свързали купувачите от Норвегия.

Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти, уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия. На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти.

"Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени. Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика - при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ", обобщи Гечев.

"По-притеснителното е, че може би съществува такава схема. Може би с този случай трябва да се занимава прокуратурата, каза Гечев.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.