Спасяват питона от терариума в Минерални бани

  • 22 май 2016, 16:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 59bec770 d93a 7cd8

Питонът от терариума в Минерални бани изчезна и вся смут сред служителите на все още неоткритата официално туристическа атракция в курорта край Хасково. 


Първоначално сметнали, че питонът е избягал от терариума, но влечугото било открито заклещено в тясно пространство между облицовката от гипсокартон и стената.


Голямта змия останала там почти неподвижно докато бъде извадена. Наложило се да бъде пробит гипсокартона на няколко места за да бъде извадена бедстващата животинка. Въпреки успешната спасителна операция обаче вероятността питона да загине след преживения стрес е голяма.


Вече се водят преговори да бъде доставен нов питон за терариума. Цената на тигров питон албинос е между 550 и 600 лева.Питоните са широко разпространени в топлите страни. Те обитават тропическите райони на Африка, Азия, Америка и Австралия и Океания. Към семейство питони са класифицирани 63 вида змии. При различните видове размерите силно варират - от 70 cm до 10 m. Най-едрият представител на семейство питони е т.нар. малайски мрежест питон, дълъг до 10. За най-едър представител на вида и на цялото семейство се счита уловеният на индонезийския остров Суматра питон, дълъг рекордните 10,32 m. Питоните са неотровни змии, които подобно на боата и анакондата удушават своята плячка. В зависимост от големината на отделният вид може да убива различни животни. Ако един дребен питон се храни предимно с мишки и други гризачи, то някои видове като бирманския питон или малайския мрежест питон нападат и по-едри животни, като дива свине и сърни. Има случаи на удушени от питони елени и дори крокодили.


„Терариума в Минерални бани предстои да бъде открит в най-скоро време. Това е единствената сграда в България, построена със специалното предназначение да бъде терариум. Поканили сме много официални гости от София, включително и от екоминистерството. Ще определим точната дата след според техните възможности да посетят общината”, каза за kmeta.bg кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.