Спасяват със заем болница пред фалит

  • 23 октомври 2012, 11:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a06cd9e9d1e

Бомба като девинската цъка в Перник. Болницата за долекуване и рехабилитация, която изправя на крака болни от столичните лечебници, е пред фалит. Доставчици запорираха банковите й сметки, лекарите избягаха заради нередовни заплати.


Напрага на затваряне, болницата ще тегли спасителен кредит. Градският съвет разреши на болничната управа да вземе овърдрафт за 300 000 лева. Търси се банка, която да предложи лихва до 10%. С кредита ще бъдат покрити част от борчовете към кредитори и ще се платят трудовите възнаграждения на персонала.


Предложението за заем е дадено още от бившия директор д-р Боян Богданов. Той изкара няколко месеца в истинска агония с почти никакви средства за поддържането на лечебния процес. Здравното заведение е общинско, и заради забавени месечни дотации, шефът дори запорира сметките на кметството в Перник. Общината превеждаше по около 500 бона предишните години, но за 2012 г. определи едва 160 000 лв. за Профилакториума.


Екипът на „Профилакториума“ също е обезкървен заради масовото бягство на сестри и лекари, които чакат заплати от месеци. В същото време болницата е сред малкото в страната, които вдигат успешна на крака прекарали инсулт и инфаркт пациенти. Дори обслужва пациенти на „Токуда“ и други столични клиники. Преди година пернишките лекари успяха да събудят и момче от будна кома, след като то бе върнато като безнадежден случай от големите болници в София.