Спецсъдът реши: 20 г. затвор за Иванчева

  • 15 април 2019, 15:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%821

Отстранената от поста кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе осъдена на 20 години затвор от спецсъда и върната в ареста. Обвинението към нея е в искане на 500 хил. евро и получаване на 56 хил. евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Присъдата прочете спецсъдия Иво Хинов. Той осъди Иванчева и на 10 хиляди лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност.

20-годишната присъда не е окончателна и може да се атакува пред апелативния спецсъд.

Заместничката на Десислава Иванчева - Биляна Петрова беше призната за виновна, че е улеснила Иванчева да вземе подкупа и получи 15 години затвор и 15 000 лева глоба. Тя също бе върната в ареста.

Третият подсъдим по делото Петко Дюгелеров получи 12 години затвор и 12 000 лева глоба за това, че уговорил срещата и участвал в уговарянето на подкупа. Той беше лишен и от право 12 години да заема ръководна длъжност. Дюлгеров е с мярка "домашен арест".

И трите присъди не са окончателни и могат да бъдат обжалвани.

След произнасянето на присъдите по делото "Иванчева" от Специализирания наказателен съд пред журналисти подсъдимият Петко Дюлгеров заяви, че по процеса има политическа поръчка. В отговор на въпрос от кого идва политическата поръчка, бившият кмет на столичния район "Младост" заяви: "Всичко ще излезе. Сетете се вие, "Артекс" също участва".

Миналата седмица делото претърпя неочакван обрат. Бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания по процеса "Иванчева“. Той заяви, че под натиск от служители на КПКОНИ и служебния си защитник е разказал, че е станал посредник между строителния бизнесмен Александър Ваклин и Иванчева, като му е обещан процент от подкупа. Дюлгеров отрече и, че е пуснал парите в плик в колата на Десислава Иванчева и другата подсъдима – Биляна Петрова. Така Дюлгеров, който също е сред подсъдимитe, на практика отрече да е бил посредник на евентуален подкуп между Десислава Иванчева и Ваклин. Дюлгеров заяви, че е дал показанията си под натиск, а служители на КПКОНПИ и служебният му адвокат му обещали да излезе на свобода, ако даде определени показания. Преди време пък основният свидетел по делото – Александър Ваклин, отрече някога Иванчева да му е искала лично пари.

В делото бе замесено и името на прословутата строителна фирма „Артекс“, откъдето се оказа, че първи са подали сигнал срещу Десислава Иванчева.