Спешното отделение в Асеновград няма да бъде закрито

  • 05 юни 2014, 14:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53907a492cf72

Последните две седмици се оказаха напрегнати за работещите в българското здравеопазване. Закъснение на екип на столичната Спешна помощ стана причина за поредния смъртен случай. Последваха заплаха за уволнение на директора й и лекарски протести в негова защита. Медиците поискаха още по-високи заплати и по-добри условия на труд.


Междувременно стана ясно, че спешното отделение в Асеновградската болница може да бъде закрито заради дългове от над 220 000 лева.


След разговори между кмета Емил Караиванов и управителя на болницата д-р Иван Червенков се разбра, че все пак има начин Спешната помощ в града да бъде спасена.


Потърсихме за коментар заместник-кмета на Асеновград Мария Вълканова, тъй като кмета Емил Караиванов е в отпуск.


- Г-жо Вълканова, какво може да предприеме общината, за да предотврати затварянето на спешното отделение в местната болница?


- Предложението за закриването на болницата беше от управителя на МБАЛ-Асеновград и беше обсъждано на заседание на Общинския съвет, беше представен годишния финансов отчет. Общинското ръководство, говоря за кмета на общината, е категорично против закриването на болницата.


В разговор между управителя на болницата и г-н Караиванов, двамата се разбраха, че в срок от 20 дни управителят ще изготви бизнес план за излизане от тежкото състояние на болницата в рамките на следващите 18 месеца.


- Вярно ли е, че община Асеновград ще съфинансира лечението на тежките социални случаи и на неосигурените, каквото информация се появи в някои медии?


- Що се отнася до съфинансиране, това първо няма как да стане. Ние имаме друго предложение. Имаме предложение по друга методика на Министерство на здравеопазването, не на общината, да се финансира спешната помощ в МБАЛ-Асеновград. Ние няма как да дофинансираме тежки социални случаи.


- Всъщност общината може да помогне само чрез посредничество между болницата и Министерски съвет?


- Да, разбира се, с посредничество. Имаме и ангажименти свързани със сградния фонд и сме заложили даже сега в Общинския съвет да работим по този въпрос. Що се отнася до финансирането на медицинската дейност, нямаме такива средства предвидени в бюджета на Общината.


- Колко средства сте заделили за сградата на болницата?


- Дано не ви подведа, защото сега данните не са пред мен. Мисля, че са около 100 хил. лв.


- Как би се отразило на асеновградчани закриването на спешното отделение?


- Няма да бъде закрито, поне такива са уверенията. Не става дума само за асеновградчани. Нашето спешно отделение обслужва три общини - Асеновградска, Лъкинска и Садовска. Естествено, че гражданите ще бъдат затруднени, но закриването няма да се случи.