Списание „Икономика” с поглед в бъдещето за 30-годишния си юбилей

  • 15 май 2019, 14:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium r1  7840

Списание "Икономика" хвърли ръкавица към българската икономика за следващите 30 години. Изданието събра представители на бизнеса на стилно тържество, на което отбеляза юбилея си. Банкери, представители на едрия бизнес и инвеститори с иновативни идеи се събраха снощи на тържествена церемония в зала „Джон Атанасов” на София Тех Парк за годишнината на изданието. Списание "Икономика"  събра най-успешните предприемачи и мениджъри в страната, чиито истории разказва на страниците си през всички години на прехода.

Гостите на церемонията видяха и специално създадения за юбилея на списанието филм "Следващите 30”, в който главни герои бяха едни от най-изявените предприемачи и мениджъри в България. Те разкриха своята визия за развитието на икономиката през следващите 30 години в секторите, в които работят.

Създадено малко преди голямата промяна през 1989 г., изданието е информационен бюлетин „Икономика и икономическо регулиране”. Но след 10 ноември бързо пораства и става „Икономика” – месечно списание за теория и бизнес. То се превръща в своеобразен летописец на прехода към пазарна икономика, способна да се развива в условията на глобална конкуренция. Списанието е съвременник и наблюдател на промяната, има своя памет за събитията, надеждите, разочарованията, но и за реалностите и успехите.

За да отбележи годишнината, сп. "Икономика” връчи юбилейни плакети на предприемачи и мениджъри, които през последните години водят промяната и работят за успешното развитие на българската икономика и пазар.

От индустриалния сектор бяха отличени Николай Вълканов, председател на Надзорния съвет на "Минстрой Холдинг", Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на  "Аурубис България" и Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс България". Те получиха наградите си от зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и Стамен Янев, председател на Българската агенция за инвестиции.

Носители на плакети във финансовия сектор станаха Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Банка ДСК", Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, Петя Славова, председател на Надзорния съвет на "Инвестбанк" и Данчо Данчев, главен изпълнителен директор на "Дженерали Застраховане".

Те бяха отличени с юбилейни плакети, които получиха от председателя на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. От 2015 г. списание "Икономика" е партньор с най-голямата работодателска организация в страната в организацията на престижния конкурс "Мистър и Мисис Икономика”.

"30 години списание „Икономика” е синоним на качество в журналистиката, работейки отговорно, обективно и професионално. Списанието се утвърди като гласът на бизнеса и вече е лидер не само сред печатните издания като най-дългогодишното месечно издание след промените у нас, но и сред онлайн медиите. Сайтът Economic.bg е сред най-четените бизнес медии у нас, а пълното издание на списанието изцяло се публикува онлайн”, каза Боян Томов, изпълнителен директор на „Медия Икономика България” – издател на списание „Икономика”.

Той получи специалното отличие на най-голямата работодателска организация у нас - Почетен златен знак на КРИБ, който се връчва за успешни постижения.

Боян Томов припомни и най-успешните проекти на списанието през годините. Конкурсът "Мистър и Мисис Икономика" е най-емблематичното събитие, организирано от изданието. Той отличава най-успешните хора в българската икономика от 1990 г. насам и догодина също ще отбележи своята 30-годишнина. През годините статуетката "Рибарят и златната рибка” на Ставри Калинов се превърна в символ на високите постижения на бизнеса.

Министърът на туризма Николина Ангелкова удостои Боян Томов с грамота за ползотворно партньорство в популяризиране устойчивото развитие на българския туризъм.

Юбилейни плакети получиха и две дами, които работят в сектора на зедемелието и промишлеността на храните и напитките - Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт” и Светла Боянова, изпълнителен директор на "Агрион Финанс". Техните награди връчи главният редактор на списание „Икономика” Невена Мирчева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова удостои с плакети Зарина Генчева, изпълнителен директор на "Метрореклама" и Стоян Ставрев, управител на "Българска консултантска организация”.

Вече трета година сп. "Икономика” подготвя и специалното луксозно двуезично издание "Успешните компании”, в което досега са участвали над 250 работещи в страната фирми. Третото издание беше представено на церемонията за юбилея и вече е достъпно за широката публика. "Надяваме се и то да обиколи целия свят, така както се случи и с предишните издания, благодарение на търговските представители на България в чужбина”, допълни Боян Томов.

За приятната атмосфера допринесоха чаровните изпълнителки от трио "Хипнотик”, а водещ на церемонията беше Димитър Павлов.

Снимки: Списание "Икономика"