Според ловци събирачите на трюфели разнасят чумата по свинете

  • 16 юли 2019, 16:52
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 16 %d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8

Да се забрани временно достъпът на събирачите на трюфели в горите, за да се ограничи разпространението на африканската чума по свинете. Това поискаха ловците от 40 варненски дружини, които се събраха по покана на Североизточното държавно предприятие в базата на Ловно-рибарското дружество във Варна, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването.

Според ловците гъбарите разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни, а след това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано. Те смятат, че за известен период от време трябва да се спре изкупуването на трюфели и достъпът на хора в горите да бъде ограничен до минимум. 

Ловците твърдят още, че към момента само те и горските служители дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища, през които преминават и животни. 

Ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез стопанствата по места да ги изпратят в управлението в Шумен. Той припомни как се вземат проби от отстреляна дива свиня и какво трябва да се направи, ако се открие мъртво животно в гората. Експертът препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса. 

Служители на полицията, поканени на обучението, обясниха, че след промените в Закона за оръжието от 7 май ловците, които имат удостоверение за подборен лов, могат да си купят късо нарезно оръжие за ловни цели, което до мястото на лова трябва да се пренася в затворен транспортен куфар. Всеки придобил пистолет или револвер трябва в срок от 7 дни да занесе оръжието в служба КОС, за да му бъде направена прострелка.