Спряха еднократните помощи в Бобов дол

  • 04 април 2017, 08:30
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium image001

image001

Отпускането на еднократна финансова помощ на болни и нуждаещи се в Бобов дол  се спира временно, реши на последното си заседание Общинският съвет.  Причината е тежкото финансово състояние на общината и липсата на достатъчно средства, за да бъдат удовлетворени подаваните молби. Общината има гласувано перо в бюджета да се подпомагат предимно онкологично болни със суми до 500 лева. Около 50-60 хиляди лева от за година се отпускат за тежко болни жители на миньорската  община, каза кметът Елза Величкова.

Тежкото финансово състояние обаче наложило прегласуване на досегашното решение. На последната сесия съветниците разгледали 13 молби за отпускане на еднократна финансова помощ, 7 от тях не са удовлетворени поради липса на средства. Другата причина е, че имало молби за отпускане на средства за закупуване на дърва и въглища, за издължаване на натрупани сметки за парно, за вода и пр.

Въпреки спирането на еднократните помощи в отделни - особено тежки случаи, на болни хора общината ще търси начин да им отпуска до 500 лева, каза кметът. Но за други цели и причини -не. Ако постъпленията в бюджета са достатъчни, спирането на еднократната финансова помощ ще бъде подновено. По решение на Общинския съвет обаче еднократната сума за новородено е повишена от 300 на 350 лева, за да се стимулира раждаемостта в миньорската община. По времето, когато кмет била легендарната Йорданка Каленичкова, имало и бонуси и подаръци за служителите на общината - например златни медальони за чиновничките, припомнят общинари.