Средновековието оживява с изложба в Банско

  • 01 октомври 2020, 20:03
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 02

Изложбата „Български средновековни костюми” ще бъде открита в Музеен комплекс-Банско утре /2 октомври/ от 17,00 часа. Автори на любопитната експозиция, която ще ни върне векове назад, във времето на Средновековието, са Калина Атанасова – Бъдъмба и Сдружение „Авитохол”. Посетителите ще могат да видят осемнадесет възстановки на костюми (комплекти облекло, въоръжение и аксесоари) на българи от ранното и късно Средновековие - боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието.

Всички реконструкции са изработени след детайлно проучване на исторически източници и находки. Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, битки, за заснемане на филми и други. Експонатите ще бъдат придружени от информационни табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от "Средновековна вечер", с участието на група "Фрея", Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Зрителите ще имат възможност да се докоснат непосредствено до Средновековието, като се запознаят с неговите танци, музика, кухня, бойни тренировки.

Снимки: Община Банско