Станимира Петрова: Спортовете не трябва да се делят на мъжки и женски

  • 20 декември 2014, 12:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 549563ff90039

Станимира Петрова е родена на 16 декември 1990 г. в Асеновград. През 1998 г. започва да се занимава с таекуон-до. От едва две години тя тренира бокс и достига до забележителен успех  - първо място на Световното в Джеджу (Корея), в категория до 54 кг. Пред kmeta.bg, Станимира разказа за това как е сложила боксовите ръкавици и кои са целите й през 2015-та година.


- Станимира, доволна ли си от постигнатото през тази година?

- Равносметката ми е, че това е най-успешната година до сега за мен, защото завоювах световната титла. Имаше нещо, което не успях да спечеля и това е европейското в Букурещ, но все пак това бе дебютно състезание за мен като боксьорка.

- Кое ти беше най-трудно при спечелването на световната титла?


- Всяка среща е трудна. Но най-тежко ми беше във втория двубой срещу германката Азизе Нимани, защото тя ме победи в първата среща на европейското. Преди двубоя чувствах страх и притеснение, но в крайна сметка успях да я победя с 2:1 съдийски гласа (39:37, 40:36, 37:39).


- Как едно момиче успява да се запали по спорт като бокса?

- Първо още от малка, когато бях на осем години, записаха моя брат да тренира таекуон-до. Така аз започнах по край него да ходя на тренировки и 15 години се занимавах с този спорт. Преминаването ми към бокса стана съвсем случайно. Завърших НСА и там записах СИП (б.р. свободно избираема подготовка) бокс.

- Помага ли ти наученото от таекун-до то в бокса?

- Да, разбира се. Бързината в краката ми е усъвършенствата именно там. А и аз тренирам бокс сериозно от година и половина и ако нямах някаква предварителна подготовка в боен спорт нямаше как да постигна такъв успех.

- Смяташ ли, че боксът в България се популяризира благодарение на спортисти като теб и Кубрат Пулев?

- Да, определено все повече млади хора започват се занимават с този спорт. Надявам се и за напред да е така и да се приеме, че не може да се разделят спортовете на мъжки и женски. Всело, който има желание и е роден да се занимава с нещо, може да постигне големи успехи. Смятам, че имаме достатъчно добри треньори и специалисти, които да подготвят подрастващите, които имат желание да се занмават с бокс.

- Кое е първото предизвикателство за теб през 2015-та година?

- Това е турнирът "Странджа", който започва през февруари. Следващият голям турнир е Европейска Олимпиада в Баку. Моята цел е и на двете да спечеля първото място.