Стара Загора има добри образователни практики, които може да предаде

  • 30 май 2014, 17:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a179cf5f2d2

Порталът на българските общини Kmeta.bg даде старт на третото издание на конкурса "Кмет на месеца", а през май избрахме темата "Добрите практики и иновации в българското образование".


Номинирахме кмета на Стара Загора Живко Тодоров заради ангажимента на местната администрация да осигури по-добри условия за обучение на децата и база за извънкласни дейности.


Традиционно екипът на Kmeta.bg търси за коментар номинираните градоначалници, за да разкажат повече за дейността си.


Според Живко Тодоров, през последните години Стара Загора се развива много добре в сферата на образованието.


- Г-н Тодоров, на 12 май стартира третото издание на конкурса на Портала на българските общини Kmeta.bg "Кмет на месеца". Как оценявате конкурса и факта, че сте номиниран по темата за образованието?


- Конкурса го оценявам много високо, тъй като сайта Kmeta.bg и политиката, която се води за популяризиране на местната власт, е много добра. Защото София не е България и има много малки населени места, от които трябва да се показват практиките в цялата страна, а и това е състезание между кметовете - всеки да покаже с какво е по-добър и да вземе добър пример от колегата си, да почерпи опит.


Община Стара Загора се развива много добре в сферата на образованието, особено през последните години и има доста случаи на добри практики, които смятам, че можем да предадем на други колеги в страната.


- Какви инициативи предприема общината, за да стимулира учениците да ходят на училище с по-голямо желание и удоволствие?


- Осигуряваме им добра материална база. През последните близо три години сме направили ремонт на голяма част от детските градини и учебните заведения в града, като по този начин им предоставяме една много по-добра среда. Оборудването беше подменено в учебните заведения и по този начин даваме на учениците една много по-добра среда, в която да учат.


- Инвестирате ли средства и за извънкласни дейности?


- Разбира се. Организираме ученически игри, спортни прояви, построихме и голяма спортна зала, също така учениците разполагат с по-добри игрища за часовете по физическо. Подпомагаме учениците в пътувания, които са за обмен на младежки дейности в страната. Като цяло - общината ни извършва активна дейност относно образованието.


Осигуряваме транспорт на ученици, които нямат достъп до съответно училище. Интегрираме и ромски деца, заедно с неправителствена организация ги возим до други училища, които могат да им осигурят добро образование. Работим за интеграцията на малцинствата, защото това е голям проблем в момент.


- Община Стара Загора има проект за изграждането на Международен младежки център. Какво ще представлява и кога се очаква да започне строителството му?


- Проектът е за Младежки кризисен център, който ще изградим по Младежката програма, на стойност над 3 млн. лв. В него ще има различни видове услуги - за хора, които страдат от различни зависимости, деца с проблеми в семейството, без достъп до образование, деца страдащи от домашно насилие и много други.


Ще се предлагат и консултантски услуги, за да може да се предотвратят тези порочни практики и различни проблеми да бъдат хванати още в зародиш, за да може децата да се върнат в нормалния път на развитието си. Центърът ще бъде изграден на територията на бившото кино "Жельо Диманов". Проектът в момента е на етап "Обществена поръчка" и до края на годината би трябвало да стартираме изграждането му.


- Стара Загора е сред финалистите в конкурса "Предизвикателство за кметове" на фондация "Блумбърг" с идеен проект, касаещ развитието на младите хора от града и региона. Какво се случва с проекта към този момент?


През месец юни ще има среща в Берлин на екипите, които работят за тези 21 града и там ще могат да доразвият идеите си и ще имат на разположение консултанти, които да им помагат. И в крайна фаза тези идеи ще бъдат класирани. Първата идея ще спечели голямата награда. Другите 4 награди са по 1 млн. евро.


Общо ще има награди за първите 5 класирани участници. Очакваме евентуално да успеем да се преборим за голяма награда. Идеята ни е добра - за връщането на младите хора и ангажирането им с работа на високо нива в родните градове. Самата идея за проекта не можем да я разкрием все още, защото конкурса е в оценка, но след като приключи, ще я представим на обществото.


*Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" тук