Стара Загора спечели делото за Ески джамия

  • 19 декември 2013, 11:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5ab0c2332f

Ески джамия остава за старозагорци, реши Окръжният съд в града. Магистратите отхвърлиха иска на Главното мюфтийство и отсъдиха в полза на областния управител на Стара Загора Живка Аладжова. Вероизповеданието изрази имотни претенции към сградата, която в момента е Музей на религиите. Представен беше и нотариален акт за собствеността.


Съдът обаче приема, че предявеният от ищеца иск е неоснователен, но решението подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра към областната управа в Стара Загора. Първото заседание по делото се проведе в началото на октомври и още тогава десетки старозагорци се събраха на протест в защита на Ески джамия. В продължение на месеци хората провеждаха демонстрации срещу имотните претенции към Музея на религиите.


В началото на делото магистратите прецениха, че не са представени доказателства за правоприемственост между Мюсюлманското вероизповедание и местната мюсюлманска община, за която се твърди, че е управлявала и стопанисвала Ески джамия. Друго отсъди Софийският градски съд - той обяви Мюсюлманското вероизповедание за правоприемник и то получи документ. След това делото бе върнато от Пловдивския апелативен съд отново в Стара Загора.


Протестите на жителите на общината продължиха с пълна сила. Междувременно пък стана ясно, че Главното мюфтийство ще преговаря с местната администрация в Стара Загора за друг имот, ако решението на магистратите не е в полза на вероизповеданието. Районният мюфтия Трохан Хасан обяви през ноември, че се търси вариант мюфтийството да бъде компенсирано с друг имот, където да бъде издигнат молитвен дом.


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров неколкократно заяви, че ако съдът върне Ески джамия на вероизповеданието, то хората ще спрат да посещават сградата. "Имотът сега е паметник на културата. Считаме иска за провокация, това води до тежки настроения между хората в исторически план", заяви той преди дни в ефира на bTV. Градоначалникът бе подкрепен в позицията си от кметовете на Карлово и Кюстендил Емил Кабаинов и Петър Паунов, където Главното мюфтийство също има имотни претенции.


Вероизповеданието спечели казуса за собственост на Куршум джамия в Карлово, което предизвика редица протести. Емил Кабаинов, Петър Паунов и Живко Тодоров изразиха мнение, че претенциите на Главното мюфтийство за имоти в трите общини са неоснователни, защото мюсюлманите в тези места са изключително малко на брой.


От 2011 до края на 2012 година Главното мюфтийство е завело 52 дела за 83 вакъфски имота, от които 13 джамии.