Старчешка булка крадоха на кукерски фестивал в Тъжа

  • 11 февруари 2018, 18:28
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%ba%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8 %d0%a2%d1%8a%d0%b6%d0%b0

Открадването на невеста пресъздадоха участниците в кукерския фестивал „Старчешка булка”, който се проведе днес в павелбанското село Тъжа. Над 150 кукери от осем формации показаха впечатляващите маски и костюми. Най-голяма интерес традиционно предизвикват „старците” от Тъжа, чиито костюми са най-атрактивни. Фестивалът носи името на пресъздаваната от местните кукери сцена - нарича се "Старчешка булка", защото, както повелява традицията, откраднатата булка е на достолепна възраст.

 Традиционният за района кукерски фестивал се провежда всяка година на Месни заговезни. Обичаят „Старчешка булка“ се изпълнява предимно от местни жители, но в него могат да се включат и гости на празника. Специалните кукерски костюми на местните участници са специфични за всеки тъжански род. Основното е да са плашещи, за да прогонват злите духове. На кръста с колан са захванати тежки, големи и малки хлопки, изработени специално този празник. Най-малките участници тази година бяха 4-годишният Кристиян и 9-годишният Петър от близкото село Осетеново. 

Обичаят“Старчешка булка“ представлява традиционна българска сватба, на която булката винаги е маскиран мъж. Кукерите, наричани „старци“ правят няколко обиколки, за да прогонят злите духове, и след това се събират в кръг, подскачайки. Младоженците, сватовете и гостите на сватбата се извеждат чрез кръшна ръченица под съпровода на два тъпана и гайда. След ръченицата всички се хващат на „булченското хоро“, но тогава „Старците“ – кукерите „открадват“ булката. Всички започват да се вайкат, но сватовете започват „преговори“ със „старците“ и откупуват булката. Сватбата продължава, като този път кукерите също се хващат на хорото, като им се целува ръка, в знак на благодарност. Веселието продължава през целия ден, на площада се извива българско хоро, на което се хващат всички празнуващи.