Стари военни униформи показват на изложба в Ловеч

  • 09 юли 2019, 21:25
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b010

Изложба „Военни униформи от фонда на Регионален исторически музей – Ловеч“ може да се види в Ловеч през юли и август.  Експозицията е подредена в изложбена зала „Вароша“ на Регионален исторически музей – Ловеч, до Покрития мост.Входът е свободен.

Изложбата е дело на уредниците в секция „Най-нова история“ във връзка със 100-годишнината от Подписването на Ньойския мирен договор. 19 цветни постера проследяват хронологията на развитието на военните униформи и основните промени в тях, повлияни от историческите процеси в България. Обхванатият период е от 1878 г. до 2004 г., когато България влиза в НАТО.

Сред експонатите може да се види зимна строева униформа, модел 1936 г., с боен шлем, подарена на музея от поручик Къню Маринов, участник във Втората световна война. Също и строева униформа, модел 2001г., принадлежала на подполковник Венцислав Маринов.

Посетителят може чрез униформите лесно да проследи промените, настъпили в българската армия. Изложбата е допълнена с военни аксесоари и  снаряжение, които са част от богатата колекция на секция „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Ловеч. Тази част от фонда се представя за първи път пред публиката.