Старозагорски фирми спират работа заради скъп ток

  • 03 юли 2019, 15:55
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%9c%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%ba 1

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса, днес три предприятия от системата на "Холдинг Металик" в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителния завод "Металик" АД - Стара Загора, леярското предприятие "Чугунолеене" - Първомай и "Енергоремонт - Гълъбово" АД – Гълъбово, съобщиха от холдинга. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно! 

Днес в "Металик", "Енергоремонт - Гълъбово" и "Чугунолеене" са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лв. за мегават/час. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 - 70 лв. за мегават.

Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегават, което също е непосилно висока цена.

„Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия“, коментират от „Холдинг Металик“ в съобщение до медиите.