Старозагорският губернатор сезира прокуратурата за новоднението в с. Нова махала

  • 23 декември 2014, 14:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54997fba70f78

Старозагорският областен управител Георги Ранов е сезирал окръжния прокурор за опустошителното наводнения в с. Нова махала, община Николаево, в началото на декември. "Има и човешки грешки, и злонамерена намеса за скъсването на дигата на р. Тунджа, която заля къщи и дворове", поясни той на последната си тази година среща с местните журналисти.


Според първоначалните заключения на експерти речната дига е била подкопана от незаконното изземване на пясък и баластра от Тунджа. "Местните хора са знаели много отдавна, че дигата е компрометирана, но никой не е сигнализирал", заяви Ранов.


По преписката на старозагорсикя губернсатор окръжният прокурор Дичо Атанасов вече е разпоредил проверка. Последствията и щетите от пороите в Нова махала все още не били ликвадирани, но е започнало възстановяването на разрушената дига.


Ранов е поискал и техническа и инженерна консултация за наводненията и в останалите две общини - Гълъбово и Раднево, преди областната управа да направела цялостен и задълбочен анализ на причините за водните бедствия в региона.