Старозагорско село ще съди държавата за щетите от новодненията

  • 30 декември 2014, 12:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54a29a1bc4fc4

Хората от най-пострадалото от новодненията през декември старозагорско с. Нова махала ще съдят държавата за проявената безотговорност и нанесените щети.


На 9 декември от залповото изпускане на язовир „Копринка“ реката излиза от коритото си и залива над 120 къщи и дворове в северната, по-ниска част, на селото. Те остават под вода, на места 1,50 – 2 м, няколко дни.


„Консултираме се с юристи и след Нова година ще решим дали жалбата до прокуратурата да бъде от мое име, или от името на всички пострадали“, заяви във вторник кметът на Нова Махала Слав Кънев. Той и неговите съселяни са са убедени, че някой /или някои/ държавен чиновник не си е свършил работата.


„Официално бе съобщено, че от язовира в реката в дните на наводнението са изпускани 120 куб. м/сек, а неофициално се говори за над 200 куб. м/ сек, ние искаме да знаем истината за връхлетелия ни потоп“, добави кметът Кънев.


Той е поставил и въпроса пред ръководството на община Николаево за осигуряване на един фургон за най-пострадалото семейство. Къщата  на двучленнатга фамиля била все още необитаме и пред срутване и  те живеели под наем. Жената била безработна, а мъжът и получавал малка пенсия по инвалидност и те едва свързвали двата края.