Стартира сезонът за туристите до Стобските пирамиди 

  • 07 март 2019, 12:58
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%a1%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5 %d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%b4%d0%b8

Започна сезонът до Стобските пирамиди, казаха от информационния център по обслужването на туристите до природния феномен над кюстендилското с. Стоб. За миналата година невероятният лабиринт от високи до 12 м. скални конуси е бил посетен от над 10 хиляди души, стотици от тях са чужденци. 

Стобските пирамиди излизат във зимна ваканция преди Коледа - въпреки, че и тогава те се посещават от доста туристи. Причината е, че не са осигурени добри условия за работа на екипа по обслужването - най-вече няма отопление. С пролетното затопляне служителите в информационня център и по кабинките за таксуване са вече  на работните места. Няма промени в таксата "вход" - 2 лева, за пенсионери и студенти - по 1 лев. Толкова плащат и чужденците, чиито брой се увеличава всяка година. Когато посещават Рилския манастир, немалко туристи на отиване или на връщане от Светата обител, се качват и на Пирамидите, коментират от информациониня център в с. Стоб.

Около 6 хил. лева годишно струва на община Кочериново поддържането на двете екопътеки в подножието на Стобските пирамиди. Имаше идея те да се отдадат под наем -  съветниците обаче категорично не я приеха. Общината замисля подобряване на състоняието на инфраструктурата към обекта - паркинга, химическите тоалетни, контейнерите за отпадъци и др. 

 

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!