Стартира строителството на отсечката Ябланица - Боаза от АМ "Хемус"

  • 27 март 2018, 14:40
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium 29595334 2116650891904220 3129859409359445461 n

Днес бе направена първа копка на два важни обекта в Ловешка област - строителството на участъка от АМ "Хемус" от Ябланица до пътен възел „Боаза“, както и рехабилитацията на обходния път на Ловеч. За първото събитие присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и на финансите Владислав Горанов.

„Събирането на толкова важни държавни мъже само по себе си доказва значението на това строителство“, коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която взе участие и в двете събития.

Новият участък от АМ „Хемус“ е с дължина 9,3 км., ремонтните дейности възлизат на 55 млн.лв. като, според министър Нанков, при проектирането са спестени 40 на сто от първоначално предвидените средства. Строителството трябва да приключи в срок от две години, но Нанков увери, че участъкът ще бъде завършен по-рано.

Той допълни, че до два месеца ще започне и реалното строителство на участъка от "Хемус" от Шумен до Търговище на п.в.Белокопитово.

По думите му магистралата е приоритет за правителството, в момента тече проектирането на участъка от п.в Боаза до разклона за Ловеч, Плевен с дължина 52 км. и, ако няма обжалване на процедурите, до края на годината и там ще започне реалното строителство.

Водосвет на обекта извърши Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници, като поръси със светена вода строителите и официалните лица.

Започва и проектирането на следващите 85 км. до Велико Търново.

Oчаква се през 2019 г. и в двата участъка да има реално строителство. А до 2025 г. цялата магистрала да бъде завършена, като за това ще са необходими още 1,3 млрд. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че това са най-смислените инвестиции, направени от това правителство, за да може да се разкъса възелът, в който е "впрегната" Северна България.