Стартира турнир по кърлинг с игри за хора с увреждания

  • 04 април 2014, 19:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 533f0e26b68fe

Днес ще се проведе първият кръг от Националния шампионат по кърлинг в Зимния дворец в столицата. В срещата ще участват отборите по кърлинг "Левски", "Ситара", "София Център" и ЦСКА.

Програмата включва и игри за хора с увреждания, която ще се проведат между 12 и 14 ч. и свободно обучение по кърлинг в края на деня - от 18 до 20 ч.


"Кърлингът все още не е много популярен в България и за много хора той е "странен" спорт, тъй като не знаят почти нищо за него. За някои е скучен, защото на пръв поглед не изисква особени физически усилия и изглежда твърде лесен.
Истината е, че това важи само за хора с добра физическа и двигателна култура - тоест такива, които са практикували други спортове. Комбинацията от физическа координация и стратегическо мислене е това, което прави кърлинга интересен", коментира Николай Рунтов, президент на Българската кърлинг федерация и организатор на шампионата.


Той уточни, че свободната тренировка в 18 ч. е отворена за всеки желаещ да усети лично удоволствието от отборния зимен спорт.


Кърлингът е официално обявен за олимпийски спорт по време на Зимните олимпийски игри през 1998 г. Знае се, че кърлингът е измислен в късно-средновековна Шотландия.


Днес играта е най-популярна в Канада, където я пренасят шотландски емигранти. В наши дни кърлинг се играе из цяла Европа, като през последните години намира все повече привърженици и в България.