Ще бутнат още 93 съборетини в Стара Загора

  • 15 април 2019, 12:55
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b5 1

Започна събарянето на 54 незаконни къщи в старозагорския квартал „Лозенец“. Рано сутринта тежка техника потегли към мястото. Повечето от постройките са били бутнати доброволно от собствениците си вчера. В квартала няма напрежение, но полицейското присъствие е засилено.

„Постройките, които ще бъдат съборени в местността „Карасиврия“ са монолитни, изградени в зелена площ и няма никакъв шанс да бъдат узаконени“, каза в началото на акцията кметът Живко Тодоров. До момента няма подадени документи за настаняване в нови жилища. Градоначалникът поясни още, че Общината има готовност да предостави подслон на желаещите.

„Премахването на незаконното строителство е първата стъпка към един по-уреден град. Това е правилната политика, за да не се превърне Стара Загора в гето“, каза още Живко Тодоров. Той отрече да има връзка между събарянето на незаконните постройки с предстоящите избори за Европейски парламент. „Целта е да покажем, че не може да се строи незаконно. Акцията има и превантивна цел за онези, които за в бъдеще смятат да строят незаконно. Не може в 21 век да позволим да има такива постройки, които не отговарят на никакви изисквания, които са опасни за живота“, допълни Живко Тодоров.

Вече се работи по процедурите за премахването на още  93 постройки в северната част на квартала. Това ще стане вероятно догодина, след като бъдат преминати всички законови процедури.

След акцията общината ще изчисти терените, върху които са били построени къщите. Според кмета, в Общия устройствен план на града, те се водят като зелени площи и такива ще си останат.

Премахването на всички постройки ще продължи най-малко три дни, обясниха от Общината. На всички собственици е било разрешено да извозят имуществото си.

След тази поредна акция общият брой на съборените ромски незаконни постройки в града става 172. Първата акция бе през 2014 г., след това през 2016 г., а миналата година бяха премахнати 24 незаконни къщи в кв. „Кольо Ганчев“.