Ще произвеждат фиданки по съвременна технология в Благоевград

  • 04 май 2017, 12:30
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium v iugoiztochna bylgariq shte bydat zaleseni blizo tri miliona fidanki 359901

 

v-iugoiztochna-bylgariq-shte-bydat-zaleseni-blizo-tri-miliona-fidanki-359901

Югозападното държавно предприятие в Благоевград кандидатства по проект за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на технологична линия, която ще произвежда контейнерни фиданки. Това разкри директорът на предприятието – инженер Дамян Дамянов.

По новия съвременен метод семенцата ще се засаждат в самите контейнери и ще се следят от компютърна система. Контейнерите ще бъдат в специално помещение. Отвън ще се подравни двор от 2 или 3 декара, където ще се обгрижват тези контейнери с физиологичен разтвор и с всичко необходимо по специална схема.

Тази система може да произвежда до един милион фиданки. „Освен това ще заменим страшно много ръчен труд. И още нещо важно – тази система гарантира над 95 процента прихващане, нещо, което сега на много места куца. Особено при по-тежките калеми. Това е едно ново нещо”, обясни Дамянов.

Той се надява до два месеца да бъде одобрен проектът. В ЮЗДП получили писмо от финансиращия орган, че нещата са наред, Наложило се да направят само някои доуточняващи параметри. „Дано есента влезе в експлоатация тази система, която ще бъде монтирана в базата на село Локорско, там имаме изградено помещение и ще монтираме контейнерите”, уточни инж. Дамянов

ЮЗДП ще продължи да инвестира в горски пътища със собствени средства. В инвестиционната програма е заложено оборудване с около 20 нови термокамери за превенция на горски пожари, ще се закупи високопроходима техника, както и специализирана техника - горски трактори. Ще се купи и допълнително оборудване за багерите, които вече има ЮЗДП, с което ще се прави залесяване на горите.