Ще спасим сезона, лошото време спира туристите в Поморие

  • 16 юни 2020, 13:10
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%90%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Редица плажове у нас вече са в готовност за своите гости. Въпреки пандемията експертите смятат, че сезонът може да бъде спасен и българите да изберат да почиват на нашето море. За какъв сезон се готви Поморие това лято? Какви по-специални мерки ще има за летовниците? С какво нашето море привлича туристите? Какви са приоритетите на общината? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Иван Алексиев - кмет на Поморие вече трети мандат.

- Г-н Алексиев, един от последните проекти, които предстои да реализирате е изграждането на велоалея до село Каменар. Кога ще бъде готова, как ще обезопасите трасето? Колко човека очаквате да слязат от колите си и да се качат на колела? 

- Кандидатствайки по ОП "Развитие на селските райони" за ремонт и рехабилитация на общинска пътна мрежа в проекта заложихме изграждането на велоалея от Поморие до село Каменар. Това е част от мащабната програма на общината за изграждане на велоалеи, свързващи съседните населени места. Имаме идея, която сме коментирали с кмета на Бургас, да изградим велоалея, която да свързва Поморие с Бургас. На по-късен етап и такава до Ахелой. Тя е съобразена с всички изисквания - от гледна точка на безопатност между самата алея и пътя има мантинела, която ще предпазва колоездачите. За още по-голяма сигурност сме предвидили и монтиране на осветление с фотоволтаици. В Поморие е традиция да се кара колело и дори имаме закачка да казваме, че "всяко колело е с касетка" - нещо като емблема на града. Доста хора ще се възползват от тази велоалея, защото градът е пренаселен, улиците не са толкова широки и един велоалеен маршрут в самото населено място е трудно да се направи. Поради това преценихме, че е по-добре да изградим такивам велотрасета извън града, за да могат тези, които искат да карат колело да го направят на спокойствие и на чист въздух. 

- Готов ли е град Поморие да посрещне своите гости за лятото? Какъв летен туристически сезон очаквате? Въпреки че пандемията с коронавируса отшумява, опасността не е преминала. Какви по-специални мерки ще има за летовниците този сезон?

- Очакваме тежък сезон. Преди месец бях по-голям оптимист, защото мерките, които предприе правителството бяха изключително адекватни и резултатите показват, че държавата се справи с това предизвикателство. Но за жалост, съседните около нас държави много бързо разпуснаха режима и с доста агресивна реклама привличат туристи при тях. Ние сме много зависими от самолетните полети. Основно при нас идват немци, англичани, чехи и поляци. Голяма част от туристите ни кацат на летище Бургас, а все още полетите не са отворени. Затова трябва да разчитаме на туристи, пристигащи с автобуси, автомобили и др. Насочили сме се към българските туристи. В момента времето е лошо и хората не си запазват хотели, не ходят на плаж. Умерен оптимист съм - смятам, че ще успеем да спасим сезона. Полагаме максимални грижи и за самия бизнес. Продължаваме да намаляваме част от наемите, които дължат за определен период от време. Осигурили сме безплатно паркиране в града, няма да има паяк - нещо, което много стряска туристите. 

Има доста свободни зони, които могат да се ползват от туристите. Там, където са поставени шезлонги и чадъри - периодично се дезинфекцират и почистват - това е ангажимент на концесионера. Засега нямаме нарушение по нашите плажове за нерегламентирано предлагане на плажни принадлежности или неподдържане на хигиенните изисквания, свързани с К-19. Разстоянията между масите в заведенията също се спазва, сервитьорите са с маски. Хората са изключително отговорни.

- Хотелите готови ли са да посрещнат гости? Според министерството на туризма тази година очакваме по-скоро български летовници да посетят родното крайбрежие. По какъв начин Поморие ще привлече нашенците да изберат Черноморието ни?

- Радостното при нас е, че повечето хотели са отворени. Очакваме още няколко големи хотела да отворят в началото на следващата седмица. Ресторантите също. Градът е настроен да посрещне туристите. Взети са всички необходими мерки. В момента тече мащабно мероприятие на територията на цялата бургаска област. Правим проби на всичи хора, които са свързани с туристическия бизнес - хотелиери и целият персонал, за да покажем, че на нашата територия няма коронавирус и сме чист регион. Нещо важно, което държа да отбележа и което не ми прави добро впечатление е, разпространеното на някои на становище, че морето ни е мръсно. Това категорично не е вярно. По цялото ни крайбрежие са изградени пречиствателни станции, които работят. Водата ни е изключително чиста. Факт е, че няма плаж по Южното черноморие, който да не е вдигнал "Син флаг". Всеки знае, че това е голямо признание и гаранция за чисто море, чист плаж, както и за добро и качествено обслужване. Може би тук е грешката ни, че рекламирайки летните ни дестинации не наблягаме, че притежаваме именно това отличие. Нашето море е по-хубаво от Средиземноморското. То е с по-малка соленост. Нашата риба е много по-вкусна. Единствено дъждовното време в момента пречи на хората да дойдат на нашето море.

- Какъв е ефектът от видеонаблюдението, внедрено в Поморие? Какви са ползите от него както за гражданите, така и за общината?

- Драстично се увеличи процентът на разкриваемост на престъпността. Имаме изграден център в Районното управление на полицията. Скоро дори с мен се свърза съгражданин, който сподели, че са му били откраднати лични документи и телефон, и благодарение на камерите полицията е успяла да разкрие извършителя на деянието. Ползата е много голяма. Затова сме започнали да наддграждаме тази система. От гледна точка на сиурност е изключително полезна, но също така можем да регулираме и движението по основните пътни кръстовища. В момента изработваме изцяло нова транспортна схема. Благодарение на това видеонаблюдение ще извършваме на живо преброяване на тези критични точки, за да може да разтоварим потока. 

- Какво е състояние на бюджета на общината? А какво е състоянието на бизнеса, как се справя в тези условия на криза? По какъв начин местната власт упява да помогне?

- В тази ситуация показателите са доста влошени. Имаме под 50% събираемост на местните приходи. Ако миналата година по същото време сме имали над 50% изпълнение на бюджета, сега сме точно наполовината - 28%. Това ни накара да направим актуализация и доста неща да отпаднат. Юли, август се надяваме общинската хазна да започне да се пълни. Не бива да забравяме и че имаме отсрочка за плащането на местните данъци и такси (5% отстъпка до 30 юни), а предходната година беше до 30 април. Проявяваме толерантност и търпимост към хората и изчакваме. Проведохме доста срещи с бизнеса и всички разбират какво общината прави за тях. Убеден съм, че ще върнат жеста след време, след като заработят и ще платят задълженията си, както са го правили винаги.

Бизнесът се справя много трудно, защото тук той е свързан с туризма. В момента хотелите и ресторантите имат доста свит персонал, работят на минимум. Много хора са на борсата в готовност да започнат веднага работа. Притеснението е голямо, защото голяма част от работата е основно в петък, събота и неделя. През седмицата почти няма. Разчитаме летището да се отвори и да започнат да кацат самолетите с туристи. Очакваме и гости от Румъния, Македония, Чехия да пристигнат с колите си.

- Какви са приоритети ви в близо бъдеще, до края на лятото?

- Преди сезона наблягаме на инфраструктура, свързана с развитието на туризма и до края на май приключваме всякакви строителни дейности на територията на Поморие. След 10-15 юни се насочваме към вътрешността на общината, на тези места, където няма да пречим на хората. Заложили сме изграждане и освежаване на паркове в шест от населените места, основни ремонти на спортни игрища и т.н.