Стефка Костадинова: Спортът в общините да бъде приоритет в националните програми

  • 30 септември 2014, 08:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0865ff005a

Приключи и седмият за тази година конкурс "Кмет на месеца".  "Поддържане и развитие на спорта в града" бе темата, по която се състезаваха общините и техните кметове. Победителите са ясни - Васко Стоилков, кмет на Сливница, при общините с население под 20 000 жители и Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица сред общините с население над 20 000. Ето какво е мнението на председателя на Българския олимпийски комитет, световната рекордьорка на висок скок Стефка Костадинова.


- Г-жо Костадинова, какво е според вас развитието на спорта в общините?
- Виждам много позитивни неща, но все още сме далеч от добрите европейски практики. Най-вече по отношение на базата, на спортните съоръжения, които да са на разположение по всяко време на хората по места. За мен е важно да установим устойчиви модели, а не да разчитаме на кампанийност и фойерверки. Нестабилността, непостоянството, липсата на дългосрочни стратегии и приемственост са основните негативи в това отношение.


- Общините включат ли се адекватно в стратегията за развитието на спорта на национално ниво?
- Убедена съм, че развитието на спорта в общините следва да бъде приоритет в националните програми. Така е по цял свят - държавата съдейства законово и подпомага финансово общините да могат да предоставят условия за физическа активност и спортни занимания по местоживеене, където логично е най-удобно и комфортно за хората. Тези пари не са дадени на вятъра. Напротив - всеки лев вложен в масовия спорт спестява поне три лева на здравеопазването.


- Как да се използват ефективно общинските спортни бази?
- Смятам, че следва да се форсира изработването на прецизен регистър на тези бази - в какво състояние са, с какво стопанисване, собственост, къде са възможни реконструкции, къде е нужно ново строителство. Няма как да решим един проблем без да знаем какъв е този проблем. Въз основа на подробна информация вече може да се вземат решения, съобразени с националните стратегии, приоритетите ни в спорта и европейските практики.


- Каква е вашата оценката за организирания от Бранд медия и сайта kmeta.bg конкурса "Кмет на месеца"?
- Всеки конкурс е своеобразно състезание. А състезанието провокира и мотивира да дадеш най-доброто от себе си. Наред с това ни дава възможност да сравняваме и да избираме. Какво по-хубаво от това…


- Съществуват ли още клубовете "Млад олимпиец" и в кои градове, каква дейност развиват?
- Клуб "Млад олимпиец" съществува в НСА. Иначе из страната има "Олимпийски клубове" в почти всички областни градове с различна активност. Имаме много дейни клубове във Варна, Благоевград, Бургас и др. градове. Много активна дейност развива клубът в Босилеград, където са ангажиране много наши сънародници. Повечето клубове си дават среща на годишната Национална олимпийска академия в Несебър, която се провежда всяко лято в базата на НСА. Имаме и няколко много активни клуба в училищата. Виждаме много будни и дейни деца, запалени от олимпизма и олимпийските идеали. Един от приоритетите на БОК е именно работата с олимпийските клубове.


- Как работи БОК с общините?
- Най-активно е сътрудничеството ни със Столична община. Имаме много добро взаимодействие във всяка от важните инициативи в областта на спорта. Покрай домакинството на големи състезания си сътрудничим с общините в Пловдив, Добрич, Варна, Банско и др. Съществуват обаче неизползвани резерви в контактите ни с останалите общини - ето нещо, на което следва да наблегнем в бъдеще за постигането на едно по-активно и ефективно сътрудничество.


- БОК с какво може да помага на общините за развитието на спорта?
- БОК е институция, която застава зад всяка полезна инициатива, съдействаща за утвърждаването на олимпийските ценности и здравословния начин на живот. Влиянието и авторитетът на БОК понякога са по-значими дори от конкретната финансова помощ, която ние също се стремим да оказваме според възможностите си. Важно е да сме обединени в убедеността си за значението на спорта и физическата активност за здравето, за жизнеността на нашата нация. А това може да стане само чрез съвместните усилия от държава, общини, неправителствени организации и институции. От всички нас - за доброто бъдеще на всички нас.