Щети за хиляди левове и унищожена продукция след наводнението в Поповица

  • 03 октомври 2015, 10:11
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54dceca61d4b9

Щети за над 15 000 лева по домовете на хората и унищожени десетки декари със зеленчуци и плодове са описани от общинската комисия в село Поповица след последното наводнение през изтеклата седмица. Това съобщи Петър Георгиев, зам.-кмет на община Садово пред Фокус.


Комисията е минала по къщите на всички пострадали и е предала, че трябва да подадат в общината молба за еднократна помощ, каза Георгиев. Очаква се след изборите, като се формира новия общински съвет, да се гледат сумите, които ще се отделят за тях. Отделно от това, в комисията, която е оценявала щетите е имало представител на „Социални грижи”.


Оттам също могат да изплатят на пострадалите еднократна помощ, която е в размер на над 300 лева. Големи са щетите на земеделската продукция. Там е имало много тежка градушка, много едра и десетки декари със зеленчуци и плодове са унищожени, посочи Георгиев. Масово хората не правят застраховки на продукцията си и по никакъв начин не може да им се помогне, добави той.


В рамките на 2 години Поповица се наводнява два пъти, посочи още Петър Георгиев. Решението на проблема е извън правата и задълженията на общината, смята той. Общината няма да остави нерешен проблема в рамките на населеното място, там, където има запушени отводнителни канали, те ще бъдат почистим. Всичко останало е в компетенцията и задълженията на ”Напоителни системи”, техни са каналите. Канавките покрай главните пътища пък са на Агенция ’’Пътна инфраструктура”, каза Петър Георгиев.