Стихове на Яворов звучаха на арменски в Чирпан

  • 14 януари 2018, 16:01
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%be%d0%b3%d1%8a%d0%bd%d1%8f %d0%bd%d0%b0 %d0%af%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%b4%d0%bd%d0%b8

„Той изпя най-красивите, най-романтичните песни за нашите битки и националния ни идеал. Във всяка една дума, във всяко едно стихче и мисъл на този велик човек виждаме себе си и искаме тази мисъл да бъде наша”, каза снощи вицепрезидентът Илияна Йотова пред паметника на Пейо Яворов в центъра на Чирпан. Тя участва в откриването на петдесетите Яворови поетични дни. Йотова получи в дар и сборник със стихове на Яворов, преведени на 13 езика. „Да преведеш Яворов означава да заживееш в неговия свят. Думи като „любов“ и „омраза“ , „добро“  и „лошо“ , „вярност“  и „предателство“ са не просто понятия, а неговата поетична съдба”, каза още вицепрезидентът.

За пръв път на арменски език прозвуча една от най-хубавите елгии на Яворов „Арменци“. Председателят на съюза на арменските писатели Едуард Милитонян рецитира гениалните стихове навръх рождения ден на Яворов в родната му къща. Той запали и огъня на Яворовите дни, който бе пренесен с факелно шествие до паметника на поета в градския парк носещ неговото име. „Благодарни сме на тази земя, че е родила един велик хуманист , поет и невероятен човек.Ако беше в ръцете на поетите да спрат войните и нещастията – тази земя щеше да бъде едно чудесно място за живот. Един поет като Яворов приема болките и страданията на другия не просто като болки и страдания на някого, той ги приема вътре в своето сърце като свои. Днешното ни събиране, българи и арменци тук, означава едно – че големите поети ни обединяват!“, каза Милитонян.

Поетът Иван Цанев получи националната литературна награда на името на Яворов. Той подчерта, че великите уроци на Яворов не се забравят и не бива да се забравят.

Днес Яворовите дни продължават  с Шестата научна конференция , посветена на 140 години от рождението на поета.  Участие в нея са заявили 37 изследователи на живота и творчеството му от цялата страна, на нея ще бъде представена и книгата на Иван Мешеков „Пейо Яворов-поет-богоборец“.

Яворовите литературни дни приключват утре с премиера на филма „Яворов-разкази от вчера и днес“ и с награждаване на победителите в Националния младежки литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино мила“. Ще бъде открита и изложба с рисунки на отличените художници в конкурса  „Недорисуван свят“, посветен на Василия Стоилова, родственица на поета.