Стойка Миланова свири във Варна с цигулка от 1733 г.

  • 05 ноември 2019, 18:55
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 5 %d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0  1

Виртуозната цигуларка Стойка Миланова ще е солист на симфоничния концерт на оркестъра на Варненската опера с диригент Кръстин Настев на 8 ноември. Тя идва със забележителен инструмент от 1733 г., фигуриращ в световните каталози под името „Конолу“. Цигулката - „Гуарниери дел Джезу“, ѝ е препоръчана от собственика на известната къща за музикални инструменти Чарлс Биър, впечатлен от блестящите ѝ изяви в „Албърт хол“ през 70-те години на миналия век.

Инструментът се отличава с по-мецосопранов тембър в сравнение със „Страдивариус“. Той е закупен специално за цигуларката от българското правителство и принадлежи на фонд „13 века България“. 

Стойка Миланова започва обучението си по цигулка на 3-годишна възраст при своя баща Трендафил Миланов. Завършва Московската държавна консерватория като ученичка на знаменития Давид Ойстрах. Работи под негово ръководство пет години и през това време получава втора награда от международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Белгия. Свързва творческия си път с най-престижните сцени по света, но най-вече с Лондон, след като печели там първа награда от Международния конкурс за цигулка и виола (1970).

Изнася концерти, понякога до 100 на година, в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Хонконг, САЩ, Венецуела и др. Свири също със сестра си Дора Миланова, Раду Лупу и Малкълм Фрагер. С Малкълм Фрагер осъществява записи на серия от сонати за BASF (Германия). С Карл Мюншингер и Камерен оркестър, Щутгарт, записва Бранденбургските концерти от Й. С. Бах за TELDEC (1973). През същата година нейното изпълнение на двата цигулкови концерта от Прокофиев със Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на Васил Стефанов, получава Голямата награда на Академията „Шарл Кро“ в Париж и Наградата на Белгийското радио и телевизия. След първото си турне в Япония (1976) изнася 32 концерта за осем седмици с всички основни оркестри в Австралия и прави записи за ABC.

Носител на много отличия за своето изпълнителско майсторство, тя е единствената българка, получила признанието да бъде включена в „родословното“ дърво на великите цигулари, което започва от Корели, Вивалди и Паганини.

От 1980 г. Стойка Миланова се посвещава на педагогическа дейност, става професор, преподава в Държавната консерватория на Венецуела и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където възпитава поколения млади музиканти.

Концертът във Варна ще бъде на основната оперна сцена от19 ч. Програмата включва Концерт за цигулка в ре мажор, оп.61 на Бетовен и Симфония №3 на Брамс.