Стойка Петрова е сигурен медалист на Световните игри за бойни изкуства

  • 21 октомври 2013, 16:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5bb23024d5

Състезателката на боксов клуб "Русе" Стойка Петрова вече си осигури бронзов медал от Световните игри за бойни изкуства - 2013, които се провеждат в Санкт Петербург. В турнира са поканени да участват най-силните спортисти от цял свят. След победа в категория до 51 кг с три на нула съдийски гласа срещу представителката на Турция Акар Мелтем, Стойка отива на полуфинал. Там тя ще срещне съперничка от САЩ - Марлен Еспарза.

Треньорът на националния отбор по бокс за жени Павел Сяров е привлякъл още една състезателка за световните игри - Светлана Каменова. Тя ще излезе за пръв път на ринга в Санкт Петербург утре, 22 октомври. В категория до 60 кг срещу нея ще се изправи Анастасия Белякова от Русия.

Във вторите поред Световни игри за бойни изкуства  участват само призьори от олимпиади, световни и европейски първенства в 15 вида спорт.  Участват спортисти от Русия, Украйна, Турция, САЩ, Китай и др.

Надпреварата е под патронажа на Международния олимпийски комитет (МОК) и е организирана от най-голямата в спорта бизнес организация "Спорт акорд". В бокса България се представлява от петима състезатели  - Тинко Банабаков - 52кг, Любен Тодоров - 60кг и Иво Йорданов - 64 кг при мъжете и двете дами - Стойка Петрова - 51кг и Светлана Каменова - 60 кг. Първите Световни игри за бойни изкуства бяха в Пекин през 2010 година. Тогава стартираха около 1000 състезатели от 106 страни в 13 спорта.