Стопанската академия губила близо 2 млн.лв. годишно от търговия с учебници

  • 29 декември 2015, 10:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 6659 963c

Три досъдебни производства за длъжностни престъпления ще разследва прокуратурата в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов. Нарушенията са установени от Министерството на образованието и науката в последните три години от управлението на бившия ректор на академията проф. Величко Адамов. 


Установено е, че висшето учебно заведение е губило близо 1-2 милиона годишно от порочна схема за учебници. За това предупреждава преподавателят Калин Костов, който е председател на Сдружението за европейско качество. Заради конфликт с бившия ректор преподавателят е уволняван неправомерно четири поредни пъти. В негова защита с декларация излезе местният Общински съвет, където Костов е старейшина от партията на Меглена Кунева.


"По време на управлението на Адамов авторитетът и престижът на нашето висше училище буквално се сринаха. Отливът на студенти е осезаем, а те буквално крепят икономиката на града. Оставането му на управленска позиция досега се дължи на ясно видими политически протекции на високо ниво, а опитите му за намеса в местния и дори националния политически живот води до деформация на обществените процеси в Свищов и региона. Този човек е типичен местен феодал, като с действията си показва пълно незачитане на моралните и юридическите норми", категоричен бе Костов още в началото на кризата за Стопанската академия.


Безобразията в един от най-старите и авторитетни университети у нас не спират до тук. С договор между академията и едноличен търговец Павлин Петров се печатат учебници за дистанционното обучение. Академията ги печата и ги продава на едноличен търговец на производствени цени, два - три лева бройката, а в последствие Стопанската академия купува обратно тези учебници вече на съвсем различни цени, между 25 и 40 лева.


Разследват се командировъчни, издадени на служители, когато се работили на частната вила на ректора Адамов. Проверява се и начинът на набиране на близо 120 хиляди лева дарения за изграждане на алеята с бюстове на бившите ректори на Стопанската академия.


Още новини от Велико Търново и региона четете ТУК.