Стотици деца отглеждат първото си дърво

  • 26 ноември 2019, 08:58
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be

Стотици деца от Мездра и от съставните села на общината ще отгледат първото си собствено дърво в живота. Това стана възможно, след като общинската администрация се присъедини към доброволческата инициатива „Гората.бг – 100 000 садим гора”. За целта местните училища, детски градини и социални заведения получиха 1 200 образователни детски комплекти за засаждане на дървета – дарение от Фондация „77” с председател Никола Рахнев, създател на инициативата „Гората.бг”, който наскоро беше определен за „Будител на 2019 г.”.

Всеки комплект съдържа екологична саксия от рециклиран материал, биотор и/или торопочвена смес, жълъди от червен дъб и семена от явор, подробни инструкции за засаждане и грижа във видеоформат и на хартия, опаковъчен материал и етикети за всяка саксия, с които децата да отбележат кога и от кого е засадено дръвчето.

Образователни детски комплекти за засаждане на дървета са предназначени за деца от началния образователен курс (I-IV клас), както и за деца в по-големите групи в детските градини.

След една до две години отгледаните дръвчета ще бъдат засадени в градска среда, което ще направи гр. Мездра и селата от общината още по-зелени и красиви. Като награда и благодарност за участието си в това голямо добро, Общината и децата ще получат почетни сертификати.

В рамките на инициатива „Гората.бг – 100 000 садим гора” 90 хиляди деца у нас ще получат комплекти за отглеждане на собствено дърво.

Само през последните 8 години, благодарение на „Гората.бг” и с участието на хиляди доброволци, на територията на цялата страна са засадени над 625 000 нови дървета.