Стотици хора се събраха в Преображенския манастир

  • 06 август 2015, 08:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c 18aa a3de

Стотици хора се събраха днес, на храмовия празник Преображение Господне, в Преображенския манастир до Велико Търново.


Той е известен с уникалния си стенопис „Колелото на живота” на Захари Зограф. 
Преображенският манастир е един от най-големите български манастири, изграден от Кольо Фичето. Той се намира на брега на Янтра, на седем километра от Велико Търново.
Строежът на църквата е завършен от Колю Фичето през 1834 гoдина. В продължение на три години иконописецът Захари Зограф рисува стенописите и иконите в главната манастирска църква. На най-видно място, върху южната външна стена на олтарната абсида той изписва монументалните стенописи "Страшният съд" и "Колелото на живота", за да внуши на посетителите преходността на човешкото съществуване. Ценни са и фреските "Рождество Богородично", "Успение Богородично", "Тайната вечеря".


През последните години уникалният стенопис на Захари Зограф „Колелото на живота” е бил реставриран. За проекта са отделени 10 000 лева от фонд "Култура" при Министерството на културата и фондация "Интелектуални проекти". "Уникален е колоритът на Захари Зограф, боите и материалите, които е ползвал са явно много перфектни. Той е бил един перфекционист, що се касае да техниката на изпълнение. Срещаме се с една изрядна технология", обяснява реставраторката Светла Мечкуева.


Ето защо всяка година на празника стотици хора се събират не само да се помолят за чудо, но и да се насладят на неввроятното творчество на един от най- големите български иконописци.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.