Стотици жители на Кърджалиско ще получат работа по регионални програми

  • 27 октомври 2014, 13:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 543d66eb470d5

Цели 419 лица в Кърджалийско ще бъдат наети на работа по седем регионални програми. Това одобри Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на област Кърджали. Работните места са планирани основно за безработни лица на възраст над 50 години.


Общините предлагат да бъде осигурена заетост за работници, които да поддържат паркове, участват в реконструкция на тротоари, извършват дейности по почистване. По програмите ще бъде създадена работа за безработни лица в продължение на 6 или 9 месеца. Очаква се предложенията да бъдат оценени в Министерството на труда и социалната политика и включени в Националния план по заетостта.


През тази година в Кърджали работните места са с близо 2000 по-малко. Така безработицата скача до 13%. Очакванията са броят на хората без работа да нарасне, защото с края на летния сезон голяма част от гурбетчиите започват да се връщат по родните си места.


Рекордният брой на останалите без поминък през последните месеци пък е причина голяма част от наетите да се съгласяват да работят за по-малко пари, често и в сивия сектор. Заради по-малките осигуровки идва и другата тенденция – хората, които се пенсионират, взимат по-малки пенсии.


Сред най-проблемните сектори в Кърджалийско е шивашкият, където заплата над минималната е рядкост.