Стотици кърджалийци отбелязаха Нощта на музеите

  • 21 май 2017, 18:30
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%98%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8   %d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0

 

Стотици кърджалийци и гости изпълниха залите на Регионалния исторически музей в Нощта на музеите. До полунощ не спираха посетителите в залите „Археология”,„Природа”,„Етнография” и най – новата експозиция „Кърджали – градът”. Изключителен интерес предизвика гостуващата изложба „Модата алафранга” на Регионалния етнографски музей в Пловдив, показана за пръв път пред кърджалийската общественост.

Експозицията представя еклектиката на облеклото в края на ХIХ и началото на ХХ век, навлизането на европейските модни влияния в една ориенталска по дух страна.В парка на музея имаше изложба-базар на приложнички от Кърджали и концерт на младия китарист Антон Костадинов.тво

В Нощта на музеите бяха отворени вратите и на Художествената галерия „Станка Димитрова”, която представя   колекцията „Стари майстори”, творби на съвременни български  художници и образци на иконографското изкус от 16-19 в.

„За поредна година РИМ Кърджали се включва в европейската  инициатива „Нощ на музеите” като по този начин дава възможност повече хора да се докоснат до богатото културно наследство по нашите земи. Желанието ни е всяка година да правим нещо различно”, сподели директорът на РИМ Даниела Коджаманова. Тя подчерта, че интересът постоянно нараства, понякога точно към полунощ започват да пристигат още посетители. И най- важното, че расте броят на учениците, студентите и семейства с деца, които посещават музея.

През м.г.музеят в Кърджали е посетен от над 14 хиляди души от страната и чужбина.