Стотици пеят и се надиграват при Дядо Йоцо

  • 21 май 2017, 21:00
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 18557328 10209776369514410 1462444878711332542 n

Над 600 изпълнители, 15 певчески и танцови състави от община Мездра и самодейци от 29 населени места в страната се включиха в 12-ия Фолклорен събор „Де е българското“. По традиция мащабният събор се провежда в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край планинското село Очиндол.

Проявата се организира от Община Мездра със съдействието на читалище „Просвета” в железничарския град и Сдружение „Искърско дефиле”. Целта на събора е съхранение и разпространение на българския фолклор и традиции чрез предоставяне на възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство и уникалност на своя регион.  

Начало на тазгодишния празник на народното творчество поставиха възпитаници от детските градини в община Мездра. Кметът инж. Генади Събков изказа благодарност на многобройните участници за тяхната всеотдайност и труд и отправи поздрав към гостите на събора.

„Българският фолклор е един от важните инструменти за формиране на нашето самосъзнание. Той е магията, която с невероятна сила пази нашата духовност и идентичност. Днес ние организаторите на фестивала „Де е българското” не си задаваме въпроса кой е хранителят на българския дух, защото знаем отговора, а казваме „Добре дошли” на стотиците участници от община Мездра, област Враца и страната. Поклон, скъпи самодейци, пред вашия труд и всеотдайност; пред вашия талант и родолюбие“, приветства градоначалникът.

По традиция председателят на Сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров, който е съорганизатор на мероприятието, връчи наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”. 10-килограмовата статуетка е умален макет на паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле. Тази година с приза бе удостоен Представителен танцов ансамбъл „Мездра” за 70-годишната му дейност по запазването, развитието и популяризирането на българските народни танци. 

Статуетката получи настоящият ръководител на ансамбъла Мирослав Аспарухов. Призьорите от Представителен танцов ансамбъл „Мездра” представиха богата и уникална фолклорна програма, с която предизвикаха бурните аплодисменти на всички присъстващи. Акцент в програмата на събора бяха и изпълнения на народната певица Гуна Иванова. 

Сред официални гости на събора бе народният представител инж. Николай Иванов. Събитието уважи и бившият кмет на Мездра Иван Аспарухов.

По време на събора бе осветена курбан-чорба, от която хапнаха всички присъстващи.

Програмата на събора ще продължи до 20.00 ч., като всеки от участниците ще получи почетна грамота.