Стотици се потопиха в царството на странджанската Зеленика (СНИМКИ)

  • 07 май 2016, 14:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5778bcae fde8 f7ad

Много добро настроение и безброй забавления донесе първият ден от традиционния фестивал на странджанската зеленика, който тази година се провежда в с. Българи, община Царево.


Събитието, посветено на красивия храст, който у нас расте единствено в Странджа планина, се организира за 13-та поредна година. Най-нетърпеливите бяха дошли още предния ден и чакаха с нетърпение тържествата да започнат. Официалното откриване се състоя точно в 10:30 часа днес с химна на Странджа планина „Ясен месец”. Той беше изпълнен от самодейни състави от Царево и Малко Търново, предаде кореспондент на Kmeta.bg


Приветствия към присъстващите отправиха кметовете на двете общини – инж. Георги Лапчев и Илиян Янчев. От името на директора на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ беше прочетен приветствен адрес.


Директорът на Дирекцията на Природен парк „Странджа” инж. Димо Димов приветства гостите на фестивала и им препоръча да се разходят из гората, където в момента цъфти странджанската зеленика.  В края на своето слово той поднесе паметни плакети и грамоти на кметовете Лапчев и Янчев. Отличията им бяха връчени за подкрепата, които те оказват при опазването на природата. Подобен приз получи и Георги Бъклев от гр. Малко Търново.


През целия фестивален ден дворът на отдавна запустялото училище в с. Българи беше пълен с хора. Забавления и изненади имаше за всички, независимо от възрастта. Над 50 ястия бяха представени в кулинарния конкурс за най-вкусна гозба от лапад и коприва. Ученици от СОУ „Васил Левски” – Малко Търново мериха сили в мини маратон и в колоездене, а състезанието „Мама, татко и аз” предизвика много емоции не само сред  участниците.


Песните на десетки изпълнители цял ден огласяваха Странджа планина и допринасяха допълнително за празничното настроение.


Точно в 13:00 часа беше даден старт на петте туристически маршрута, които специалистите от парковата дирекция бяха определили. По всеки един от тях природолюбителите успяха да видят на живо и в естествената им среда цъфнала зеленика.


За втория фестивален ден са предвидени други два маршрута. Единият тръгва от с. Кондолово и се казва „В царството на зелениката”. Втория е с начало с. Синеморец и носи името „Птиците на Странджа”. Той минава през лонгозна гора около р. Велека.