Стотици тръгват по стъпките на Левски през Балкана

  • 07 юли 2016, 14:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 6a21 91f8

220 души, от тях 110 ученици и студенти, тръгват по стъпките на Апостола от Плевен на 12 юли. Освен плевенски ученици, повечето от които са от математическа гимназия „Гео Милев”, от Гимназия с преподаване на чужди езици, ДФСГ „Интелект”, СОУ „Пейо Яворов”, ще има участници от Никопол, Карлово, Видин, Шумен, София, Силистра. Официалното откриване на 22-рия национален туристически поход „По стъпките на Апостола” е пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен от 18 часа в понеделник, 11 юли.


Плевенският поход се провежда без прекъсване вече 22 години, като в началото участниците в него са били само двама. През лятото на 1995 г. учителят по история Васил Копчев със свой приятел реализира за първи път идеята си, като двамата извървяват пеша не само трасето през Балкана, а и пътя от Плевен до Ловеч, прехвърлят планината и пристигат в родния град на Апостола за тържествата по случай рождението му. Този първи поход трае 8 дни. С годините проявата доби популярност и стана масова. През 2003 г. групите, наречени лъчи, стават 3, през 2006-а са четири, 2008-а - шест, а през миналата година бяха 8.Както миналата година, и сега общият брой на участниците е 220 - това е максимумът, тъй като хижите в Централен балкан, в които нощуват походниците, имат определен капацитет и не могат да поемат повече хора. За съжаление, това е причина да откажем на желаещи, обясни д-р Галина Цветкова, председател на общински комитет „Васил Левски” - Плевен, самата тя сред ветераните на похода и водач на един от лъчовете. „Няма участник в похода, който да не пожелае да дойде пак”, каза още д-р Цветкова. Това лято най-малкият „походник” ще бъде 8-месечно бебе. Най-възрастни са двамата съименници и приятели – идеологът на похода Васил Копчев и родственика на Левски – Васил Чардаклиев от Карлово, те са на 70 години.Походът има свои символи – знаме, тениски с лика на Апостола, песнопойка.


Д-р Галина Цветкова сама шие шалчета за всички участници, а за тази година е подготвила картонени плакети - паметен знак за хижите, през които ще преминат. Любопитен момент е това, че трикольорната лента за окачване на плакетите, е от платното, с което беше покрит бюст-паметникът на съратника на Левски, Данаил Попов, който беше открит в началото на май тази година на едноименния булевард в Плевен. Такъв плакет получи участвалия в пресконференцията зам.-кмет на Община Плевен, с ресор спорт и младежки дейности, Иван Кюлджийски.


От 2001 г. походът получава финансова подкрепа от Община Плевен, която осигурява транспорта до изходната точка за ученическите групи.


Пристигането на плевенските походници в Карлово на 18 юли се е превърнало в акцент от тържествата за рождението на Васил Левски. Особено вълнуващ е моментът, когато 200 човека се стичат от няколко страни с възрожденски песни на уста и скандиране „Левски! Дяконе! Апостоле!”. Не карловци, а плевенските младежи, облечени в тениски с лика на Апостола и неговото „Народе????”, са редом с воинската част в самия център на вечерната заря и участват в нея, пак те поднасят венците пред паметника на Левски.