Стотици златотърсачи на брега на Арда

  • 12 август 2017, 13:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be

Стотици златотърсачи пробват късмета си край Маджарово. Те се състезават в търсенето на ценния метал, пише "haskovo.net".

Златотърсачи се събраха на национален събор на брега на Арда. Организаторите очакват около 300 – 400 души да се включат в събитието. За онези, които успеят да намерят злато, ще има и допълнителни награди.

Търсенето на злато в реката започва с взимането на камъни и пясък, които трябва внимателно да бъдат пресяти. Златото се появява в така наречените капани на драгите. Но количеството обикновено е много малко, казват запалените златотърсачи.

“Тръпката е 10 пъти по-голяма от златото”, казва Розалин Хубенов. За една година златотърсачите обикновено добиват между 5 и 15 грама.

“Не може да се избият разходите, защото това е страшно много труд и много обикаляне и гориво. Удари ли те треската за злато, остава за цял живот”, признава Йордан Тодоров.

Затова говорят и легендите тук. Преди повече от половин век хитри американци излъгали местните с доста сериозна сума за техника.

“Идват, разхвърлят злато и нашите хора останали очаровани, че има много злато. Техниката струвала 50 милиона и нашите хора дават парите и още чакат да дойде американското оборудване за златодобив в България”, разказва Генчо Вълев.

И днес, въпреки модерните технологии обаче много хора използват старите си сита за търсене на злато в реката.