Стражица се спасява от наводнения с 1 млн. лв.

  • 16 ноември 2013, 14:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5d6931c507

Община Стражица успешно приключи проект по укрепване на речните брегове и дъно на река Голяма река. От 7 ноември и двата обекта имат Акт 16, с който се въвеждат в експлоатация, съобщи кметът на Стражица инж. Детелина Борисова. Проектът бе с продължителност 22 месеца и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Той е на стойност малко над 1 млн. лв., като общинското съфинансиране е в размер на 52 496 лева. Със средствата, освен строително-ремонтните дейности, бяха осъществени още проектантските дейности, строителният надзор и управлението на проекта.


С 810 000 лева 654 метра от бреговете на минаващата през централната част на Стражица река бяха укрепени със стоманено-бетонна облицовка. Изпълнителите на обекта първо са го изчистили от тиня, след което е бил насипан натрошен камък и облицовката е била положена, обясни инж. Станислав Статев, ръководител на проекта. Неколкократните източвания на язовир "Ястребино", който се влива в Голяма река, също са създали допълнителни затруднения, тъй като са отнасяли диги и кофраж, но строителите все пак са завършили обекта окончателно на 10 септември, в срок.


Укрепването на бреговете и дъното на дерето в село Горски Сеновец струва 177 436 лева с ДДС. Строително-ремонтните дейности са обхванали 512 критични метра, където се изпускат преливниците на три микроязовира и една чешма. Двата моста над дерето също са ремонтирани.


През 2010 година язовир "Ташлъ дере" край Горски Сеновец преля в резултат на обилни валежи и селото бе под заплаха от наводнение. Изпускането на язовир "Ястребино" също често довежда до по-високи води в Голяма река, обясни кметът на Стражица. Последното по-сериозно преливане на реката извън коритото беше през 2005 година, когато бяха наводнени избени помещения, а водата достигна и до градския парк.