Стрелбата във Враца: Младежи стрелят по ученици

  • 07 юни 2013, 16:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a19c115dd01

Стрелба посред бял ден хвърли в ужас ученици на елитната гимназия "Христо Ботев" във Враца. Четирима техни съученици се превърнаха в мишени на стрелба с въздушна пушка. Първо били улучени три момичета - Мелани, Юлита и Ивета. В голямото междучасие в четвъртък те си купили закуски от училищната лавка и макар че не пушат тръгнали към тайното място, където се събират пушачите. При излизане от тунел в отсрещния блок стрелбата започнала.


Съученикът им Георги, който бил близо чул писъците. Когато се притекъл на помощ, бил улучен в корема. Момчето е син на кметицата на село Камено поле Цветелина Ботева. Тя е извикана веднага от ръководството на училището. Ботева заведе вчера сина си на преглед от съдебен лекар, защото има намерение да съди стрелците. Още едно момиче също е било уцелено при стрелбата, но не разказала веднага за случилото се.


В междучасието фелдшерката Антоанета Цветкова била в двора на училището. "Чух виковете на децата, които тичаха панически и ги заведох в кабинета", разказа тя. Успокоила се когато видяла, че раните им са повърхностни. "Благодарна съм на Господ, че ги запази, че не са улучени в очите и в лицата", допълва фелдшерката. "Беше към 16 часа, когато помощник директорката ми съобщи за инцидента, обадих се на 112 и излязох да видя какво става", разказа директорът Виктор Кръстев. В това време и съсед сигнализирал в полицията. След около 10 минути пристигнали два полицейски екипа.


Хората от блока посочили откъде дошли изстрелите и впоследствие е задържан 24-годишният Георги Николаев. Мъжът, който е безработен, бил агресивен и оказал съпротива. Неговият съучастник, 21-годишният Християн Нинов опитал да се скрие. Момчето е бивш възпитаник на гимназията и според преподавателите завършил в самостоятелна форма на обучение. Сега работи като санитар в болницата.


Вчера е направен следствен експеримент с Георги Николаев, който е стрелял с пневматичната пушка. Тя не е регистрирана и е незаконна. След изтичане на 24-часовото задържане той и Християн са пуснати от ареста срещу подписка. Засега срещу тях се води досъдебно производство за хулиганство. Престъплението се наказва с до две години затвор, пробация или порицание.


Назначени са две експертизи, като балистичната ще трябва да докаже какви поражения могат да бъдат нанесени с този вид оръжие и от такова разстояние. Другата е съдебно-медицинска за нараняванията на децата.