Студенти по медицина помагат на Спешното в Бургас

  • 18 юли 2019, 16:01
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 1  11   1

Студенти по медицина са избрали да прекарат лятото, като помагат в Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас. 

Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно. 

Един от тези млади хора е Лъчезар Иванов, който е четвърти курс в МУ Варна. Младият мъж не е от лекарско семейство, няма и роднини лекари, но споделя, че лекарската професия го привлича още от ученическа възраст. Той се включва като доброволец винаги, когато намери свободно време. 

"Интересни са ми всички манипулации, интересна ми е и неврохирургията, но все още не съм решил окончателно дали ще специализирам това", разказа той и допълва, че с удоволствие е доброволец в Спешното, защото всеки миг тук е безценен опит. 

В момента в Спешното стажуват също Георги Раев, който наесен ще бъде втори курс, както и Любомир Буюклиев, който ще бъде четвърти курс. Те също не са потомствени лекари, но разказват, че винаги са искали да помагат на хората и смятат, че медицинската професия дава тази възможност. 

Макар че имат възможност за избор сред много болници в страната, и тримата настоящи стажанти избират УМБАЛ Бургас като мястото за своя летен стаж. 

Спешното отделение на УМБАЛ Бургас е едно от най-натоварените през лятото, когато населението на областта се увеличава в пъти заради туристическия сезон. 

"Прекрасно е да имаме млади хора, които да се обучават на спешна медицина. Спешно отделение е място и за специализация по тази специалност и разчитаме, че скоро ще имаме и специализанти", каза началникът на отделението д-р Здравка Инджова.